Odottavan äidin lihavuus ongelmallista

Joka kolmas synnyttäjä on ylipainoinen. Lihavuus aiheuttaa ongelmia äidille ja sikiölle.   

terveys
Odottava nainen raidallisessa paidassa.
Antti Eintola / Yle

Lihavuus altistaa odottavan äidin moniin raskausongelmiin. TYKSin naistenklinikan dosentin Ulla Ekbladin mukaan ylipaino lisää äidin riskiä sairastua raskausdiabetekseen. Ylipainoinen altistuu myös kohonneeseen verenpaineeseen ja laskimotukoksiin.

Lihavilla äideillä on havaittu enemmän sikiöepämuodostumia kuin normaalipainoisilla. Näitä ovat suu- ja kitalakihalkiot, sydänviat ja avoin selkäydinkanava. TYKSin naistenklinikan dosentin mukaan osittain nämä poikkeavuudet voivat johtua siitä, että lihavilla äideillä ravinto on yksipuolista. Ravinnosta saattaa puuttua foolihappo, jota suositellaankin lisänä jo raskautta suunniteltaessa.

Äidin lihavuus voi haitata raskaudenaikaisia ultraäänitutkimuksia. Lihavuus huonontaa näkyvyyttä, ja siten sikiön rakenneultraäänitutkimuksessa voivat epämuodostumat jäädä näkymättömiin.

Ennenaikaiset synnytykset yleisiä

Lihavuus voi johtaa ennenaikaisiin synnytyksiin tai äidin sairauksien vuoksi raskaus päätetään ennenaikaisesti. Synnytyksen käynnistykset ja keisarileikkaukset ovat usein lihavilla äideillä yleisempiä kuin normaalipainoisilla.

Tavallisessa synnytyksessä äidin lihavuus voi johtaa komplikaatioihin, kuten repeämiin ja lapsen vaurioihin, useammin kuin normaalipainoisilla äideillä. Keisarileikkauksissa äidin vakavat komplikaatiot ovat yleisempiä kuin normaalipainoisilla. Myös lasten suurikokoisuus syntymähetkellä tuo haasteita synnytyksen hoitoon.

Painonhallinta tärkeää

Suomessa joka kolmas synnyttäjä on ylipainoinen. Noin 10 prosenttia on lihavia jo ennen raskautta*. *

Ylipainoisten ja lihavien naisten tulisi keskittyä painonhallintaan jo ennen raskautta raskaus- ja synnytysongelmien välttämiseksi. Ekbladin mukaan keskustelu ja ohjaus painonpudottamista tulisi aloittaa asian arkaluonteisuudesta huolimatta jo työterveyshuollossa ja ehkäisyneuvoloissa.

Lihavuus ja lisääntyminen on yksi Turun lääketiedepäivien aihe. Lääketiedepäiviä vietetään Turussa 7.-8.11.