Antibioottikuurit yhteydessä lasten suolistotulehduksiin

Riski on pieni, mutta riittävä, jotta se näkyy tilastoissa, tuore tutkimus osoittaa.

Antibioottilääkitykset etenkin alle vuoden ikäisenä saattavat hieman suurentaa lapsen riskiä sairastua tulehdukselliseen suolistotautiin.

Yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset perustuvat yli miljoonan lapsen ja nuoren terveystietoihin vuosilta 1994–2009. Tänä aikana 750 lasta sairastui tulehdukselliseen suolistotautiin.

Kun tutkijat selvittivät lasten syömät antibioottikuurit, he havaitsivat tiettyjä yleisiä antibiootteja saaneiden sairastumisriskin hieman suuremmaksi. Tutkijat arvioivat, että yhden vuoden aikana sadastatuhannesta verrokkilapsesta keskimäärin kahdeksan sairastui suolistotulehdukseen, kun antibiootteja saaneista sairastui keskimäärin viisitoista sadastatuhannesta.

Sairastumisriski liittyi ns. antiaerobisiin antibiootteihin, joihin tässä tutkimuksessa luettiin penisilliini, amoksisilliini, ampisilliini, penisilliinin ja beetalaktamaasin estäjien yhdistelmät, tetrasykliinit, klindamysiini, metronidatsoli, kefoksitiini, karbapeneemit ja suun kautta otettava vankomysiini.

Lääkityksiin liitetty vaikutus havaittiin halki lapsuuden aina aikuisiän kynnykselle saakka, mutta yhteys heikkeni iän myötä. Voimakkain se oli alle vuoden ikäisillä lapsilla ja vähintään kaksi kuuria saaneilla.

Antibiootteihin nyt liitetty suolistotulehduksen riski on käytännössä hyvin pieni, ja se jää huomattavasti pienemmäksi kuin antibioottien lukuisat ja hyvin tunnetut hyödyt. Havainto kannustaa silti lääkäreitä ja vanhempia välttämään lasten tarpeettomia antibioottikuureja.

Tulokset julkaistiin lääketieteellisessä Pediatrics-lehdessä.