Intiankeltaista kauppahallia oudoksutaan Kuopiossa

Kuopiolaisille osin jo paljastunut kauppahallin uusi ilme on torikansan puheenaihe numero yksi. Ensireaktiot vaihtelevat ihastuksesta vihastukseen. Arkkitehdillä on monta perustelua värivalinnalle.

Kotimaa
Kuopion kauppahalli remontissa.
Kati Myöhänen / Yle

Kuopion torin ylpeyden eli kauppahallin uusi ilme herättää monenlaisia tunteita Kuopiossa. Torigallupin perusteella päällimmäisin reaktio on oudoksuminen.

- Oudolta näyttää, kun on noin keltaiseksi pantu.

Vähän liian keltainen

- Menee tuohon aikaa, kun tottuu, mutta ei tuo paha väri ole.

- Hyvä väri on, puhtaampi väri.

- Erittäin hyvä.

- On vähän liian keltainen, olisihan tuo voinut olla vähän rusehtava kaupungintalon tyyliin.

Näin uutta väriä kommentoitiin torin laidalla.

Kauppahallin uudeksi väriksi on valittu intiankeltainen. Halli on nyt hieman keltaisempi kuin kauppahallin alkuperäinen, yli 100 vuotta vanha väri.

Kuopiolaisille viime vuosina tutuksi tullut oranssi väri puolestaan oli 1970-luvun maalareiden käsialaa.

Halusin, että kauppapaikka erottuu kuitenkin koulurakennuksesta hieman tukevampana.

Reijo Mitrunen

- Raaputimme esiin alkuperäistä vanhaa väriä, joka oli vaaleankeltainen lyseon tyyliin. Halusin, että kauppapaikka erottuu kuitenkin koulurakennuksesta hieman tukevampana, tummempana. Tummuusaste sopii myös torin toisella laidalla sijaitsevan kaupungintalon tummaan oranssiin, kertoo värivalinnan taustoista arkkitehti Reijo Mitrunen.

Sään mukaan vaihtuva väri

Kauppahallin ulkoremontti on Kuopiossa loppusuoralla. Perinteisin menetelmin ja perinteisillä materiaaleilla uudistettu halli paljastuu sitä peittävien suojapressujen alta marraskuun kahdella ensimmäisellä viikoilla.

Tällä hetkellä hallista on näkyvillä noin puolet.

- Näkyvillä on jo esimerkiksi vihreitä lumpeenlehtikoristeita, jotka palautimme paikoilleen kauppahallin päätyyn. Niitä on näkyvillä 1930-luvun valokuvissa, mutta 70-luvun korjauksessa ne peitettiin, Mitrunen kertoo.

Uudistunut kauppahalli muuttaa myös väriä hieman sään mukaan. Kalkkimaalauksella tehty pinta tummenee kostuessaan ja kirkastuu kuivuessaan.

Pressun alla raskasta aikaa

Seuraavaksi kauppahallin remontti etenee Kuopiossa sisätiloihin. Halli suljetaan heti loppiaisen jälkeen noin neljäksi kuukaudeksi.

Kauppahallin yrittäjille ulkoremontti on kuitenkin ollut kaksi ja puoli vuotta kestäneen Kuopion toriremontin raskainta aikaa.

Yrittäjien mukaan asiakasmäärät ovat olleet kauppahallissa alhaisia koko remontin ajan mutta erityisesti nyt, kun halli on ollut pressujen peitossa. Kauppahallissa on parikymmentä yrittäjää.

Lomaa pidän minäkin, ja keväämmällä valmistaudun avaamaan liikkeen uudessa hallissa.

Inkeri Inkinen

- Sisäremontin ajaksi moni yrittäjä jää lomalle, ja osa pitää liikettä muualla. Lähes kaikki jatkavat uudistuneessa hallissa, sanoo Kuopion kauppahallin yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Lötjönen.

- Lomaa pidän minäkin, ja keväämmällä valmistaudun avaamaan liikkeen uudessa hallissa. Aluksi pohdin muihin tiloihin siirtymistä sisäremontin ajaksi, mutta päädyin nyt tähän, sanoo herkkukauppaa hallissa pitävä Inkeri Inkinen.

Viimeinen joulusesonki remontin keskellä

Näkymä Kuopion torille talvella.
Kati Myöhänen / Yle

Kuopion kauppahalli lasipaviljonkeineen pyritään avaamaan vapuksi. Kuopion keskustan Alatori-hanke eli pysäköintilaitos ja kauppakäytävä valmistuvat samoja aikoja.

Kävelykeskustaa eli toriremontin jälkeisiä pintarakenteita tehdään vielä kesällä 2013 ja 2014, mutta torin ympäristö on tarkoitus saada kävelykeskustankin osalta valmiiksi syksyksi 2013.

Tänä syksynä torin ympäristö valmistautuu siis periaatteessa viimeiseen joulusesonkiinsa torimyllerryksen keskellä.

- Meille joulusesonki on tärkeä, koska myynti on ollut alhaisempaa nyt muutenkin, Kuopion kauppahallin yhdistyksen puheenjohtaja Pertti Lötjönen sanoo.