1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Etyjin tarkkailijoita ei päästetty vaalipaikoille USA:ssa

Texasissa uhattiin jopa pidättää kansainväliset vaalitarkkailijat. Ongelmia oli myös monissa vaa'ankieliosavaltioissa, joissa presidentinvaalit ratkaistiin.

Euroopan yhteistyöjärjestö ei ole kaikin osin tyytyväinen Yhdysvaltain presidentinvaalien sujumiseen. Vaalit järjestettiin asiallisesti, mutta niihin jäi myös todellisia huolenaiheita, vaalien kansainväliset tarkkailijat arvioivat.

Tarkkailijaryhmän hollantilaisen johtajan Daan Evertsin mukaan puutteita oli muun muassa äänestäjäluetteloiden tarkkuudessa, kampanjointirahoituksen avoimuudessa ja ääntenlaskussa. 

Myöskään tarkkailijoiden pääsy vaalipaikoille ei sujunut ongelmitta. Texasissa viranomaiset jopa uhkasivat pidättää Etyjin tarkkailijat, joiden työtä he pitivät lain vastaisena sekaantumisena vaalien kulkuun.

- Tulimme Yhdysvaltain hallituksen kutsumina. Emme todellakaan olleet hyökkääjiä toiselta planeetalta, Everts vitsaili lehdistötilaisuudessa vaalien jälkeen.

Osavaltiokohtaiset lait on tulevissa vaaleissa saatava linjaan Yhdysvaltain kansainvälisten sitoumusten kanssa, Everts vaatii.

Tarkkailu ei onnistunut kymmenessä osavaltiossa

Etyjin sopimusten mukaan kaikkien 56 jäsenmaan kuuluu kutsua tarkkailijoita seuraamaan, miten demokraattisesti vaalit sujuvat. Eurooppalaisten maiden lisäksi Etyjin jäseninä on Pohjois-Amerikan ja entisen Neuvostoliiton aasialaisia maita.

Tiistain vaaleissa Etyjin tarkkailijoita ei päästetty vaalihuoneistoihin Texasin lisäksi myöskään Alabaman, Floridan, Iowan, Michiganin, Mississippin, Ohion ja Pennsylvanian osavaltioissa. Myös Alaskassa ja Tennesseessä tarkkailijoille luvattiin vain rajoitettu pääsy vaalipaikoille, mistä nämä kieltäytyivät.

Monet pulmallisista osavaltioista olivat juuri niitä vaa'ankieliosavaltioita, joissa presidenttiehdokkaille ennustettiin erittäin tasaista tulosta.

Etyjin virallinen tarkkailuraportti annetaan torstaina.