Etelä-Korea hiljeni pääsykokeisiin

Pääsykokeen takia lentojen aikatauluja muutetaan ja virastoja ovet pidettiin kiinni. Hyvään yliopistoon pääsemistä pidetään Etelä-Koreassa avaimena elinaikaiseen menestykseen.

Ulkomaat

Etelä-Koreassa yli 668 000 oppilasta osallistui torstaina korkeakoulujen pääsykokeisiin. Pakkomielteisesti koulutukseen suhtautuvassa Etelä-Koreassa koitosta pidetään niin merkittävänä, että useat valtion virastot, pörssi ja lentoliikenne on pysäytetty työrauhan takaamiseksi.

Maan pörssi aukesi tunnin myöhässä. Myös monet virastot ja yritykset avasivat ovensa myöhemmin, jotta ruuhkat eivät haittaisi kokeeseen saapuvia opiskelijoita.

Lisäksi poliisi oli valmistautunut kuljettamaan myöhästymässä olevia opiskelijoita kokeeseen. Esimerkiksi Busanin kaupungissa poliisi kiidätti 18-vuotiaan tytön sairaalan kautta kokeeseen, sen jälkeen, kun tyttöä kokeeseen kuljettanut isä törmäsi kaiteeseen.

Myös koetta häiritseviä tekijöitä pyrittiin rajoittamaan. Kokeen takia 83 lennon aikatauluja muutettiin, jotta nousu- ja laskumeteli ei haittaa kielikokeiden kuulonymmärtämisosuuksia, kertovat maan ilmailuviranomaiset.

Hyvään kouluun pääsemistä pidetään Etelä-Koreassa menestyksen edellytyksenä. Tulevan uran lisäksi sillä on vaikutusta avioliittonäkymiin. Pääsykokeiden aiheuttaman stressin uskotaan aiheuttavan useita itsemurhia vuosittain.

Lähteet: AFP