Kiinan kommunistipuolueessa alkaa suuri sukupolvenvaihdos

Pekingissä koolla oleva kommunistipuolueen 18. kansallinen puoluekokous käynnistää johtajanvaihdosten sarjan, jonka seurauksena vaihtuu jopa 60 prosenttia puolueen keskeisestä johdosta. Tarkasti orkestroitu kokous on suuri näytös, josta ulkomaailma etsii vihjeitä puolue-eliitin tulevista suuntauksista.

Ulkomaat
Kalansilmälinssillä kuvattu laaja kuva puoluekouspaikalta.
Kiinan kommunistisen puolueen puoluekokous kuunteli presidentti Hu Jintaon puhetta avajaisseremoniassa torstaina.Diego Azubel / EPA

Kiinassa koolla olevassa kommunistisen puolueen 18. puoluekokouksessa alkaa puolueen johdon suuri sukupolvenvaihdos. Seitsenpäiväisessä kokouksessa presidentti Hu Jintaon on määrä luovuttaa puolueen johtajuus valitulle seuraajalleen, varapresidentti Xi Jinpingille.

Suuret päätökset on jo tehty korkean puolue-eliitin sisällä, mutta ulkopuoliset tarkkailijat etsivät merkkejä tulevasta suunnasta.

Suuri huomio keskittyy siihen, millainen on keskeisen päättävän elimen, politbyroon pysyväiskomitean, tuleva kokoonpano ja mitä se kertoo Kiinan johdon tulevista linjauksista.

Korruptioskandaali varjosti kokousta

Tarkasti suunnitellun puoluekokouksen alkua varjosti Kiinan pahin poliittinen skandaali kahteenkymmeneen vuoteen, Chongqingin kaupungin puoluejohtajan Bo Xilain puolueesta erottamiseen johtaneet tapahtumat.

Tapahtumaketju nousi julkisuuteen, kun Bon alaisuudessa työskennellyt poliisipäällikkö hakeutui Yhdysvaltain lähetystön suojiin, ja huipentui, kun Bo Xilain vaimo Gu Kailai tuomittiin vankeuteen brittiläisen liikemiehen murhasta.

Hämäräperäinen ja eksoottiselta jännityskertomukselta kuulostava tapaus on järkyttänyt pahoin Kiinan johtoa.

- Kyllä Bo Xilain tapaus on ehdottomasti Nyky-Kiinan poliittisen historian suurin skandaali. Sitä on hyvin vaikea verrata mihinkään lännessä tai Suomessa tapahtuneeseen skandaaliin. Se kyllä totaalisesti järkytti järjestelmää, Aalto-yliopiston tutkijatohtori, Tongji-yliopiston professori Matti Nojonen kertoo.

Jälleen kerran puolue pyrkii osoittamaan, että se ei salli korruptiota puolueen sisällä.

- Ongelma on tietenkin rakenteellinen, sillä millään kampanjoilla ei kyetä kontrolloimaan paikallisviranomaisten mielivaltaisuutta tai omien etujen ajamista. Kiina on kokeillut lähes kaikkia kuviteltavia keinoja paikallistason saamiseksi kontrolliin, Nojonen sanoo.

Käyttämättä ovat lähinnä lehdistön vapauttaminen ja oikeuslaitoksen itsenäistäminen puolueesta, mutta nämä keinot horjuttaisivat puolueen omaa asemaa.

Hiottu esitys kätkee erimielisyydet

Pekingissä koolla oleva kansallinen puoluekokous on tarkasti orkestroitu esitys, ja varsinkin julkisuuteen tulevat koreografiat on hiottu tarkasti. Päätökset on jo käytännössä tehty kulissien takana.

- Tietenkin siellä taustalla ollaan tietenkin käyty kovaa kädenvääntöä. Osoitus siitä, että se kädenvääntö on ollut aika tiukkaa, on kokouksen siirtyminen näinkin myöhään, Aalto-yliopiston tutkijatohtori, Tongji-yliopiston professori Matti Nojonen sanoo.

Puolue-eliitin ulkopuolella näiden sisäisten jännitteiden laatua voi lähinnä spekuloida.

- Mitä todennäköisimmin suurinta kädenvääntöä on käyty siitä, miten lähdetään uudistamaan Kiinan talousmallia, Nojonen arvioi.

Suuri huomio kohdistuu kokouksessa esiteltävään puolueen politbyroon pysyväiskomitean uuteen kokoonpanoon ja siihen, millaiset suuntaukset siellä ovat edustettuina.

Johtokaksikko viestii kompromissista

Tiedossa on, että presidentiksi on nousemassa varapresidentti Xi Jinping ja pääministeriksi Li Keqiang. Näillä tulevilla johtajilla on hyvin erilaiset taustat, mikä kertonee kompromissipyrkimyksistä eri suuntausten välillä.

- Tällä kertaa valtaan nousee parivaljakko, joka tulee selvästi erilaisista taustoista, jos katsotaan talouspolitiikkaa. Se on ehkä osoittaa Kiinan ymmärtäneen, että täytyy jotenkin vielä voimakkaammin pyrkiä tasapainottamaan maaseudun ja kaupunkien kehitys, professori Nojonen arvioi.

Xi Jinpingilla on takanaan kokemusta kehittyneistä rannikkomaakunnista, kun taas pääministeriksi nouseva Li Keqiang tuntee sisämaan heikommin kehittyneet alueet.

Kiinan tulevia johtajia erottaa myös heidän perhetaustansa: Xi edustaa korkeimman puolue-eliitin lapsista koostuvaa niin sanottua prinssien klikkiä, kun taas vaatimattomammista oloista noussut Li luetaan niin sanottuun nuorisojärjestöläisten klikkiin.

Klikeissä on lähinnä kyse henkilösuhteista ja valtaverkostoista, varsinaisia ideologisia erimielisyyksiä niiden välille on vaikeampi lukea.

Aluetausta näkyy politiikassa

Kiinan johtajien maakuntataustoilla on aiemmin ollut selvä vaikutus heidän talouspolitiikkansa suuntaan. 80-luvulla Kiinassa kehitettiin voimakkaasti maaseutua, koska silloisella johdolla oli kokemusta Kiinan sisämaan oloista.

Tiananmenin eli Taivaallisen rauhan aukion mielenosoituksen verisen kukistamisen jälkeen 90-luvulla vallassa olleet kaupunkiteknokraatit painottivat rannikon ja suurten kaupunkien kehittämistä.

Kiinan nykyjohtajat Hu Jintao ja pääministeri Wen Jiabao puolestaan tunsivat sisämaan olot ja siten keskittyivät maaseudun ja kaupunkien erojen tasoittamiseen.

Matti Nojonen arvioi, että uudessa johdossa tällaista selvää jakoa ei ole näkyvissä vaan pikemminkin kyse on kompromissista.

Alueiden velkaantuminen ongelmana

Joka tapauksessa Kiinan uuden johdon haasteet ovat pitkälti sisäpoliittisia ja taloudellisia.

Ensimmäinen päälle painava ongelma on Kiinan aluetason velkaantuminen, sillä vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen Kiinan provinssit ja provinssien aluetasot ovat velkaantuneet pahoin.

- Toinen siihen liittyvä asia on se, mikä tulee olemaan valtionsektorin osuus ja miten sitä pystytään uudistamaan. Vuoden 2008 jälkeen valtionsektori on selvästi saanut voimakkaamman jalansijan Kiinan taloudessa, professori Matti Nojonen sanoo.