1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Tampereen Teatteri juhlii Hamletilla

Ensi helmikuussa tulee kuluneeksi tasan vuosisata siitä, kun Tampereen Keskustorin laidalla kohoava Tampereen Teatterin rakennus vihittiin käyttöön. Juhlan kunniaksi satavuotiaalla näyttämöllä nähdään klassikkojen klassikko.

kulttuuri
Tomi Alatalo Hamletin roolissa
Harri Hinkka / Tampereen Teatteri

Vuonna 1904 perustettu Tampereen Teatteri sai yhdeksän vuotta perustamisensa jälkeen oman komean talon Keskustorin laidalle. Perinteikäs näyttämö täyttää helmikuussa 2013 sata vuotta arvolleen sopivalla tavalla, sillä juhlanäytelmäksi on valittu William Shakespearen ikiklassikko Hamlet.

Esityksen sovittaa ja ohjaa Mikko Viherjuuri, jolle _Hamletin _tekeminen on pitkäaikainen haave.

Näyttämöllä ei pidellä pääkalloa pussihousut jalassa, ohjaaja sanoo.

- Esitys ei tule olemaan epookkia. Näytelmä on ajaton ja se pitää yleisön hereillä. Suunnittelen tuovani Hamletin näyttämölle boksereissaan, mutta oikeastaan paljon radikaalimpaa olisi tuoda hänet sinne sukkahousuissa, Viherjuuri pohtii näyttämösovituksensa moderniutta ja muistuttaa samalla, että oikeastaan latinankielinen termi radikaali tarkoittaa 'syvälle pureutuvaa'.

Shakespeare oli oman aikansa Spielberg.

Ohjaaja Mikko Viherjuuri

Hamlet on näytelmä, josta suurimmalla osalla on valmiiksi vahva mielikuva. Viherjuuri ei koe yli 400-vuotiaan teoksen klassikkoarvoa kahlitsevana.

- Tarina on alunperin vanha kelttiläinen taru, jonka Shakespeare lainasi omaan tekstiinsä. Uskon, että hän halusi oikeastaan vain tehdä esityksen, jossa on tämä kuolleista nouseva isä, sillä hän piti spektaakkeleista. Shakespeare oli oman aikansa Spielberg, joka kohteli tekstiä käsikirjoituksena. Siten aion itsekin tekstiin suhtautua; vain käsikirjoituksena.

Sopiva mies täyttämään "luonteeton" rooli

Mikko Viherjuuri kertoo olevansa erittäin tyytyväinen, kun nuori Tomi Alatalo kiinnitettiin Tampereen Teatteriin. Alatalosta löytyy ohjaajan mukaan juuri sitä mielenkiintoa ja läsnäoloa, jota tarvitaan täyttämään täyttämään Hamletin "luonteettomaksikin" luonnehdittu rooli.

Tomi Alatalo pääsee kirjoittamaan CV:hensä yhden kaikkien aikojen halutuimmista roolinimistä. Näyttelijä myöntää olevansa innoissaan, mutta pyrkivänsä suhtautumaan roolityöhön korostetun rauhallisesti.

Jos kantaa mukanaan esityksen historiallista painolastia, päätyy näyttelemään monumenttia tai reliikkiä.

Näyttelijä Tomi Alatalo

- Hamlet on erittäin hyvä näytelmä, mutta koitan ajatella sitä mahdollisimman pitkälle vain yhtenä näytelmänä monien joukossa. Jos kantaa mukanaan esityksen historiallista painolastia, päätyy näyttelemään monumenttia tai reliikkiä, mikä ei ole kenenkään etu, Alatalo pohtii.

Esityksen harjoituskausi ei ole vielä alkanut, eikä näyttelijä osaa tai halua toistaiseksi lyödä lukkoon hahmonsa erityispiirteitä.

- Haluan toistaiseksi pitää leikin avoinna. Teatterin ihanuus esimerkiksi elokuvaan verrattuna on juuri se jatkuvan muutoksen mahdollisuus.

Vuonna 2013 ei kailoteta

Teoksen valtavan tunnettuuden ja klassikkoarvon huomioon ottaen tuntuu jopa kummalliselta, ettei sitä ole Suomen teattereissa esitetty useammin.

Tampereen Teatterissakin _Hamletiin _on tartuttu aiemmin vain kahdesti, ja edellisestä kerrasta on yli 30 vuotta. Vuonna 1981 Hamletin saappaisiin astuihin lyyrisestä suorituksestaan kehuttu Martti-Mikael Järvinen.

Talon ensimmäinen tanskalaisprinssi puolestaan oli vuonna 1906 teatterin silloinen johtaja Aarne Riddelin, joka tunnetaan paremmin myöhemmällä sukunimellään Orjatsalo Tähtinäyttelijä sai aikalaisarvostelijoilta moitteita ”hillittömän äänenvoiman käytöstä”.

Tomi Alatalo uskoo pystyvänsä tulkitsemaan Tanskan prinssin kuuluisat monologit vähemmällä volyymilla.

- Meillä on puolellamme se etu, että meidät mikitetään. Näyttelijän ei tarvitse tuutata ääntä sillä vanhanajan näyttämöteknisellä puhetavalla takariviin saakka. Se antaa roolityöhön ja ilmaisuun liikkumavaraa, Tampereen Teatterin Hamlet hymyilee.

Juttuun on päivitetty maininta vuoden 1981 esityksestä.

Lähteet: Panu Rajala: Tunteen tulet, taiteen tasot

Lue seuraavaksi