Pekka Ervasti: Paska reissu

Politrukkien palkkiomatkoilla on pitkät ja kunniakkaat perinteet kepussa - aivan kuten ikävistä sotkuista annetuilla selityksilläkin. Silti jokin Las Palmasin -matkassa haisee, kirjoittaa Pekka Ervasti blogissaan.

Yle Blogit
Pekka Ervasti
Lassi Seppälä / Yle

"Politiikka on elämyksellistä", parkaisi keskustan silloinen puoluesihteeri Seppo Kääriäinen, n. 120 kg, kun keskustan pää-äänenkannattajan Suomenmaan entinen päätoimittaja Seppo Sarlund, yli 120 kg, pudota ropsahti päälle yläsängyn romahdettua puolueristeilyllä vuosia sitten.

*Kepueliitin *matkat ovat kuin HIFK:n lätkämatsit. Aina sattuu ja tapahtuu.

Tällä viikolla saranat paukkuivat laspalmaslaisessa lasaretissa, kun keskustan piiritoimarit ja puoluetoimiston parhaimmisto tunki hakemaan suolenlamauttajaa akuuttiin matkapahoinvointiin. Sen voi aiheuttaa myös väljähtynyt cuba libre.

Suomen päässä puoluejohtaja Juha Sipilä puolestaan paukutteli uskottavuuden raameja selitellessään Kanarian-elämysmatkan finansseja.

Kepueliitin matkat ovat kuin HIFK:n lätkämatsit. Aina sattuu ja tapahtuu.

Aivan aluksi Sipilä väitti saaneensa tiedon politrukkien palkkioreissusta vasta, kun juna oli jo liikkeellä. Koska Sipilä on tullut puoluejohtoon insinöörilinjalta, hän ei tiennyt, että sponssatut kuntolomat ovat pääpolitrukkien ikiaikainen nautintaoikeus aina voitollisten vaalien jälkeen. Kuntavaaleissa keskustan kannatus putosikin komeat 1,4 prosenttiyksikköa, joten palkkio oli eittämättä paikallaan. Paati, paati!

Vanhaan hyvään aikaan palkintomatkat suuntautuivat usein itäblokkiin. Kekkosen puolueella oli rauhantahtoiset ja luottamukselliset suhteet paitsi Moskovaan myös monien kaalimaiden valtakeskittymiin. Itäsuunta valittiin ikään kuin vanhasta muistista vielä kommunismin romahdettuakin, kun vuonna 2005 puoluetoimitsijat suuntasivat Bulgarian Sunny Beachille.

Vuonna 2007 sattui nähtävästi jonkinlainen suunnitteluvirhe, koska matka lipsahti niinkin ilottomaan kohteeseen kuin Brysseliin. No, simpukoilla siitäkin selvittiin.

Reissu on yleensä ollut sponsoroitu - enemmän tai vähemmän. Kun MTV3 kertoi tämänvuotisesta matkasta Las Palmasiin, keskustan sisältä annettiin ymmärtää, että reissu kustannetaan puoluetukirahoilla - kuinkas muuten.

Tämä selityksen elinikä oli vaalilupauksen luokkaa. Itse asiasta kovisteltuna Sipilä korjasi, että puoluetukirahoja ei matkaan käytetä. Hän kertoi matkakassan kertyneen kansalaiskeräyksellä.

Edelleen Sipilä tarkensi, että hän oikeastaan hommasi matkarahat omalla telemaratonillaan eli soittelemalla muutamalle keskustahenkiselle tukihenkilölle. Kepun kannattajien altista uhrimieltä kuvastaa, että puhelimella tavoitetut tukijat pulittivat oitis tarvittavat 14 000 euroa puoluetoimiston poikien matkakassaan. Sattui myös niin somasti, että kukin lahjoitti juuri alle sen summan, jonka voi lain mukaan tehdä nimettömästi.

Eli pannaanpa yhteen: Joo, palkkiomatkalle mentiin. Ei, matkaa ei maksettu veronmaksaiien puoluetuilla. Joo, matka maksettiin yksityisillä puoluelahjoituksilla. Ei, mikään lahjoituksista ei ylittänyt ilmoittamisrajaa. Joo, kaikki on kunnossa - paitsi osa vatsaansa yhä potevista matkalaisista.

Outo reissu - mutta tulipahan tehtyä.

Pekka Ervasti
Kirjoittaja on Yle Uutisten politiikan toimituksen päällikkö