1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kuvanveiston Pelle Peloton iskee jälleen

Petri Eskelinen on rakentanut mekaanisen veistoksen, jonka kyydissä voi ihailla vääristyneitä maisemia.

kulttuuri
Petri Eskelinen teoksensa kyydissä.
Petri Eskelinen näyttelynsä suurimman teoksen Ihmiskoe kyydissä. Teoksessa katsoja voi nousta sen sisään ja antaa laitteen ohajata havaintojaan ympäröivästä tilasta.Yle

Loppusyksyn kylmä valo siilautuu ikkunoista Vallilan taiteilijatalon työhuoneeseen Helsingissä. Se on täynnä erilaisia herkkiä puurakennelmia: Suuri kiiltävä metallinen ratas lepää pöydänjalkojen päällä.

Kuvanveistäjä Petri Eskelinen (s. 1975) on pannut riippukeinun kasaan. Hän on herännyt töiden keskeltä: näyttelyn avajaisiin on enää muutamia päiviä.

Kokeiluista innostunut kuvanveistäjä on alkanut laitesuunnittelijaksi. Tuloksena on syntynyt mekaanisia veistoksia, joiden tarkoitus on yllättää sekä katsoja että taiteilija. Eskelisen työt johtavat usein kaaokseen.

– Olen pyrkinyt töissäni liikkeeseen, joka on sattumanvaraista. Jään itse usein seuraamaan teosta, että, oho, se toimii noin.

Entisaikojen esineromantiikkaa

Rovaniemeltä kotoisin olevan taiteilija on innostunut 1800-luvun tieteellisten instrumenttien tekotavasta ja estetiikasta. Niistä Eskelinen löytää viitteitä kuvanveistosta.

Haaveellinen ote näkyy kuvanveistäjän töissä.

Tekeillä olevaan näyttelyyn on syntynyt pyörivä veistos, jonka verkkaisessa kyydissä voi nauttia maisemista.

Kaikki taiteelliset kokeilut eivät ole menneet putkeen.

– Melkein jokaisen teoksen ensimmäisessä versiossa jotain menee epäkuntoon tai räjähtää poikki, Eskelinen hymyilee.

Taiteilija yritti rakentaa pari kuukautta värimyrskyä, jossa punainen pigmentti olisi elänyt lasisen linssin sisällä, mutta jotain meni pieleen. Teos räjähti.

– Siivosin punaista maalia pinnoilta vielä puoli vuotta tapahtuman jälkeen.

Olet Pelle Peloton

Tiedettä ja taidetta ennakkoluulottomasti töissään yhdistävä Eskelinen valmistui kuvanveistäjäksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2006. Sitä ennen hän opiskeli kuvataiteita Tampereen ammattikorkeakoulussa.

Suomen Taideyhdistys ihastui Eskelisen kokeilunhaluun ja palkitsi hänet arvostetulla 16 000 euron Dukaatti-palkinnolla vuonna 2009.

Yleisö on nähnyt taiteilijassa muun muassa Ankkalinnan hahmon.

– Olen monesti kuullut, että töitäni verrataan Pelle Pelottoman keksintöihin. Ei siinä mitään, mutta pelle en kuitenkaan halua olla, taiteilija sanoo.

Eskelisen näyttely Autopilotti avautuu Galleria Sculptorissa Helsingissä 14. marraskuuta.

Lue seuraavaksi