Rahapelimonopoli ei estä ongelmapelaamista

Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Tutkimuspalvelut selvitti Suomen rahapelimarkkinoita. Tutkimukseen haastateltiin lukuisia asiantuntijoita, rahapelimarkkinoilla toimivien yritysten edustajia sekä urheiluseurojen johtajia.

Kotimaa
Rahapeliautomaattia pelataan.
Samuli Holopainen / Yle

EU-lainsäädäntö on iso haaste Suomen rahapelimonopolille. Jäsenvaltioiden rahapelijärjestelmät ovat kehittyneet täysin eri suuntiin.

- Tutkimuksen mukaan pelimonopoli ei kykene lisenssin alle vapautettuja markkinoita tehokkaammin ehkäisemään pelaamiseen liittyviä ongelmia. Esimerkiksi Iso-Britanniassa peliongelmaisten suhteellisen määrän on arvioitu olevan Suomea alhaisempi, tutkimuspäällikkö Arto Kuuluvainen toteaa.

Kuuluvaisen mukaan urheilun korruptioriski on läsnä kaikkialla, missä harrastetaan kilpaurheilua.

- Esimerkiksi Suomen Veikkausliigassa viime vuosina paljastuneitten korruptiotapausten sylttytehadas löytyy Aasian laittomilta vedonlyöntimarkkinoilta.

Suomi omilla poluillaan

EU:ssa on pitkään väännetty kättä kansallisten monopolien asemasta, koska jäsenvaltioiden rahapelijärejstelmät ovat kehittyneet eri suuntiin. Suomi on pyrkinyt vahvistamaan monopolijärjestelmäänsä, mutta esimerkiksi Tanska ja Saksa ovat siirtyneet enemmän lisenssiperusteisten järjestelmien suuntaan.

- Euroopan komission 23.10.2012 julkaistu online-rahapelejä koskeva toimintasuunnitelma tulee asettamaan haasteita myös suomalaiselle järjestelmälle, sillä komissio vaatii Suomea selvittämään arpajaislakiin viime vuosina tehdyt muutokset, Kuuluvainen toteaa.

Tutkimuksen ovat rahoittaneet kansainväliset rahapeliyhtiöt Unibet, Betfair ja Betsson Group.

Korruptiotapausten sylttytahdas löytyy Aasian laittomilta vedonlyöntiamrkkinoilta.

Arto Kuuluvainen

Kilpailu terästää toimintaa

Monopoliasemaa on perusteltu vetoamalla siihen, että voittorahoilla tuetaan kansalaisten hyvinvoinnin kannalta tärkeitä kohteita.

- Kilpailu terästää toimintaa. Aina voidaan kysyä, onko rahapelimonopoli tehokkain tapa kerätä rahaa hyvään tarkoitukseen, toteaa tutkimuksen johtaja Aki Koponen.

- Uudistuksien vaikutuksia on vaikea arvioida ennalta. Uusia tutkimuksia rahapelimonopolien vaikutuksista tarvitaan edelleen, Koponen sanoo.

Tutkimuksessa esitetään vaihtoehtoisia malleja rahapelaamisen sääntelylle. Esimerkkejä löytyy Tanskasta, Italiasta, Ranskasta ja Saksasta, missä on purettu rahapelaamisen monopolia.