Hämeenlinna kiistää Keinukamarin lääkevalvonnan puutteet

Hämeenlinnan kaupungin tilaajaylilääkärin mukaan Keinukamarin lääkejakelua on parannettu siirtymällä apteekin tekemään potilaskohtaiseen annosjakeluun.

apteekit
Keinukamarin pihamaa ja kynttilälyhty
Ville Välimäki / Yle

Hoitajat vaativat vanhustenpalvelulakiin ulkoistettujen terveyspalvelujen valvonnan parantamista.

Lähi- ja perushoitajien Superin mukaan vastuunpuute on kärjistynyt Attendon vetämässä hoivakoti Keinukamarissa Hämeenlinnassa, jossa on liiton mukaan vanhusten lääketurvallisuus vaarassa.

Hämeenlinna kaupungin tilaalajaylilääkäri Markku Nurmikari on eri mieltä.

Hänen mukaansa kaupunki seuraa oman valvontaohjelmansa kautta vanhusten talojen lääkejakelua.

Hämeenlinna ei myöskään vetäydy omasta vastuusta AVI:n eli aluehallintoviraston valvonnan taakse, korostaa Nurmikari.

Päävastuu lääketurvallisuudesta on lääkkeet Keinukamariin toimittavalla apteekilla. Kaikki Keinukamarissa lääkejakelusta vastaavat ovat aikanaan saaneet koulutuksen ja luvat työhönsä.

- Potilasturvallisuutta on parannettu apteekkien toimittamalla annosjakelulla. Lääkäri määrää lääkkeet ja resepti toimitetaan apteekkiin, joka jakaa lääkkeet potilaskohtaisiin annoksiin. Niiden lääkkeiden osalta, joita annetaan vain tarvittaessa, pitää luvat tietysti olla kunnossa, Markku Nurmikari sanoo.

Hoivakoti Keinukamarin pyörittäminen siirtyy Attendolta takaisin Hämeenlinnan kaupungille helmikuun lopulla. Mitä sitten tapahtuu lääkejakelun osalta?

-En osaa sanoa mihin kaikkeen tämä tulee johtamaan. Keinukamarien eikä muidenkaan hoitolaitosten kohdalla ole havaittu vakavia puutteita, Nurmikari huomauttaa.

Hämeenlinnalaisen Keinukamarin lääkejakelua käsiteltiin torstaina Ylen uutisissa niin radio kuin televisiouutisissakin.