Vampulaan tulossa 12 000 eläimen minkkitarha

Kolme sikatalousyrittäjää aikoo rakentaa Huittisten Vampulaan minkkitarhan. Tarhan rakentaminen on tarkoitus aloittaa ensi keväänä.

turkistarhaus
Kuvassa valkoisia minkkejä häkissä
YLE / Kalle Niskala

Huittisten Vampulaan on suunnitteilla 12 000 eläimen minkkitarha. Alunperin tarhan toiminta piti aloittaa ensi keväänä. Aikataulu on kuitenkin muuttunut ja keväällä alkanee vasta tarhan rakentaminen.

Punolaan VamBion biokaasulaitoksen viereen tuleva tarha on saanut ympäristöluvan. Rakennuslupaa ja ely-keskuksen investointitukipäätöstä odotetaan joulukuussa. Minkkitarhan rakentaa kolmen sikatalousyrittäjän perustama Sata Fur- yhtiö. Yhtiön ovat perustaneet Vesa Harjunmaa, Juha Turto ja Martin Ylikännö.

- Siktalous Suomessa on tällä hetkellä sellaisessa jamassa, että hyvä kun nämä nykyisetkään sikatalousyritykset pysyvät pystyssä. Siksi päätimme lähteä yrittämään jotain muuta, sanoo Vesa Harjunmaa.

Harjumaan mukaan vielä ei ole päätetty tuleeko tarhaan 12 000 kasvatusminkkiä vai 2 000 kantavaa naarasta.

Elinkeinon lopettamiseen ei uskota

Kyse on 700 000 - 800 000 euron investoinnista. Sata Furissa uskotaan turkistarhauksen tulevaisuuteen, vaikka eduskunta saa käsiteltäväkseen yli 50 000 kansalaisen allekirjoittaman lakialoitteen turkistarhauksen lopettamiseksi.

- Kyllä tätä tietenkin on punnittu pitkään ja ehkä aloitteen takia rakentamispäätöstäkin siirrettiin keväälle. En kuitenkaan usko, että elinkeinoa lähdetään Suomessa kieltämään. Sen suhteen olen luottavainen.