Näin Obaman lupaukset pitivät

Neljä vuotta sitten Yhdysvaltain presidentti Barack Obama lupasi Yhdysvalloille toivoa ja muutosta, mutta myös yksityiskohtaisempia parannuksia. Katso, miten Obaman vaalilupaukset ovat pitäneet.

USA:n presidentinvaali

Irakin sota päätetään vastuullisesti.

Ulkopolitiikka

Presidentinvaalikampanjassaan vuonna 2008 Obama lupasi aloittaa taistelujoukkojen vetämisen Irakista (siirryt toiseen palveluun) ja päättää Irakin sodan vastuullisesti (siirryt toiseen palveluun). Elokuussa 2010 Yhdysvaltain taisteluoperaatiot Irakissa päättyivät (siirryt toiseen palveluun).

Obama on myös luvannut lopettaa kidutuksen käytön esimerkiksi vankien kuulusteluissa. PolitiFact-sivuston mukaan lupaus on täytetty (siirryt toiseen palveluun).

Leikkaan työssäkäyvien perheiden verotusta.

Verotus

Asettuessaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi 2008 Obama lupasi pienentää verotusta lähes kaikilta työssäkäyviltä perheiltä. Lupaus pidetty, arvioivat CBS (siirryt toiseen palveluun)-uutissivusto ja New York Times (siirryt toiseen palveluun) -lehti.

Lisäksi Obama lupasi poistaa myyntivoittoveron pieniltä ja aloittavilta yrityksiltä. Tämä on CBS:n ja PolitiFact (siirryt toiseen palveluun)-sivuston mukaan toteutunut osittain.

Edullista terveydenhuoltoa jokaiselle amerikkalaiselle.

Terveydenhuolto

Ehdokkaana ollessaan Obama lupasi allekirjoittaa ensimmäisen kautensa loppuun mennessä lain "universaalista" terveydenhuollosta.

Laki hyväksyttiin (siirryt toiseen palveluun), joten lupaus tuli pidettyä, ainakin osaksi (siirryt toiseen palveluun): Arvioiden mukaan vuoteen 2016 mennessä 92 prosentilla Yhdysvaltain asukkaista, vanhukset poislukien, on sairausvakuutus.

Samassa lauseessa luvattu keskivertoperheen sairausvakuutusmaksun leikkaaminen 2 500 dollarilla vuodessa ei kuitenkaan ole toteutunut (siirryt toiseen palveluun).

Guantánamon vankila suljetaan.

Ulkopolitiikka

Obama lupasi sulkea pahamaineisen Guantánamo Bayn pidätyskeskuksen sotilastukikohdassa Kuubassa.

Tammikuussa 2011 hän joutui kuitenkin taipumaan ja hyväksyi lakipaketin (siirryt toiseen palveluun), joka käytännössä estää vankien siirtämisen pois Guantánamosta.

Seitsemän palkallista sairauspäivää vuodessa.

Terveydenhuolto ja sosiaaliset asiat

Asettuessaan ehdokkaaksi Obama lupasi laskea terveydenhoidon vakuutusmaksuja. Maksut ovat kuitenkin CBS-uutissivuston mukaan kasvaneet jopa aiempaa jyrkemmin (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi hän lupasi vaatia työnantajia myöntämään työntekijöille seitsemän palkallista sairauspoissaolopäivää vuodessa, joita voisi käyttää jopa tunti kerrallaan esimerkiksi sairaan omaisen hoitamiseen. Laki ei ole menossa läpi (siirryt toiseen palveluun), arvioi PolitiFact-sivusto.

10 vuodessa eroon riippuvuudesta Lähi-idän öljystä.

Energia ja ympäristö

Ensimmäisen presidenttikauden juhlallinen tavoite, päästä 10 vuodessa eroon Yhdysvaltain riiippuvuudesta Lähi-idän öljystä, ei ole toteutumassa, arvioi Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun). Tätä vauhtia siihen päästään vasta vuonna 2035, lehti kirjoittaa.

Vuonna 2007 senaattorina ollessaan Obama lupasi rajoittaa hiilidioksidipäästöjä 80 prosentilla vuoteen 2050 mennessä ilmaston lämpenemisen estämiseksi. Lakialoite kuitenkin hyytyi senaattiin, ja Obama itsekin myönsi, ettei aloite etene (siirryt toiseen palveluun).

Viisi miljoonaa uutta "vihreää" työpaikkaa.

Ensimmäisessä presidentinvaalikampanjassaan Obama lupasi investoida 150 miljardia dollaria uusiutuviin energiamuotoihin ja luoda sen myötä alalle viisi miljoonaa uutta työpaikkaa.

Obaman suunnitelmissa oli saada läpi laki päästökaupasta, jonka avulla valtion kassaan kilahtaisi 15 miljardia dollaria vuodessa. Tuon summan avulla viisi miljoonaa työpaikkaa olisi luotu. Lakialoite ei kuitenkaan edennyt, joten investoitavia varojakaan ei ole, arvioi PolitiFact-sivusto (siirryt toiseen palveluun).

Mutta jo vuoden 2009 elvytyspaketti lisäsi investointeja uusiutuvaan energiaan kymmenillä miljardeilla, joten 150 miljardin tavoite voi hyvinkin täyttyä (siirryt toiseen palveluun), CBS arvioi.

Yritys luoda miljoonia "vihreitä" työpaikkoja on kuitenkin jäänyt tavoitteista. Ongelma on myös se, ettei "vihreitä" työpaikkoja ole erikseen tilastoitu kuin vasta tänä vuonna, joten tavoitteen toteutumista on vaikea arvioida.

Lähteet: Reuters