1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. laulujoutsen

Lauha sää pidättelee laulujoutsenia

BirdLife Suomen viime viikonloppuna järjestämä joutsenbongaus kertoo, että Suomessa lepäilee tällä hetkellä lähes 50 000 laulujoutsenta. Leudon syksyn vuoksi suuret lepäilijäryhmät oleskelevat vielä länsirannikolla Porista Tornioon ulottuvalla alueella, Hämeessä ja Keski-Suomessa.

laulujoutsen
Laulujoutsenia.
Pekka Komi

Turun Lintutieteellisen Yhdistyksen alueelta ilmoitettiin havaintoja noin 950 lepäilevästä linnusta. Havaintojen uskotaan lisääntyvän myös Varsinais-Suomessa, kun talvi etenee. Suurimmat Varsinais-Suomesta joutsenbongaukseen ilmoitetut parvet olivat Salon Aneriojärvelle kokoontuneet noin sata lintua ja Latilan Valkojärvellä oleillut lähes 200 laulujoutsenen parvi.

- Laulujoutsenten muutto on vasta pikkuhiljaa käynnistymässä. Suuria parvia on Kruunupyyssä ( 940 lintua ), Siikajoella ( 767 lintua ) ja Orimattilassa ( 765 ) lintua. Talven edetessä laulujoutsenet saapuvat lounaisrannikolle ja vetäytyvät talven tullen ulkosaaristoon ja siitä sitten etelään päin, kuvailee BirdLife Suomen suojeluasiantuntija Tero Toivanen.

Kanta kasvaa

Ensimmäiset laulujoutsenet palaavat takaisin tutuille pesintäpaikoilleen jo helmi- maaliskuussa.

Ihmisten vastausaktiivisuus oli vähintäin kiitettävä ja nyt meillä on erinomainen käsitys maamme syksyisen laulujoutsenkannan koosta

Tero Toivanen

.

- Isojen lintujen poikasilta vie pitkän aikaa, ennenkuin ne tulevat lentokykyisiksi. Siksi pesintä on aloitettava mahdollisimman pian, kertoo Toivanen.

Suomessa pesii nykyisin noin 10 000 laulujoutsenparia. Runsaat puoli vuosisataa sitten lintu oli Suomessa äärimmäisen harvinainen. Kirjailija Yrjö Kokko sai kirjoillaan suuren yleisön suopeaksi laulujoutsenia kohtaan ja kanta alkoi hitaasti elpyä.

- Laulujoutsen on jo levittäytynyt koko maahan. Pieni kannankasvu on vielä mahdollinen, kertoo Toivanen.

BirdLife Suomi on hyvin tyytyväinen ensimmäisen laulujoutsenbongauksen tuloksiin. Kansalaisten tekemiä havaintoja kertyi noin 2 300.

- Ihmisten vastausaktiivisuus oli vähintäin kiitettävä ja nyt meillä on erinomainen käsitys maamme syksyisen laulujoutsenkannan koosta, kiittelee Toivanen.

Laulujoutsen valittiin vuonna 1981 Suomen kansallislinnuksi.

Lue seuraavaksi