1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Suomen rannikolla ehkä jopa tuhansia löytämättömiä hylkyjä

Meriarkeologi Riikka Alvik toivoo, että hylkytutkimuksessa lisättäisiin kansainvälistä yhteistyötä. Suomessa resurssit ovat riittämättömät.

Kuva: Museovirasto

Kotkassa Merikeskus Vellamossa alkaa perjantaina kaksi päivää kestävä kansainvälinen seminaari, joka käsittelee hylkyjen tutkimusta.

Asiantuntijat esittelevät esimerkiksi Titanic-alukseen sekä ruotsalaisiin ja hollantilaisiin hylkyihin liittyviä arkeologisia tutkimuksia. Seminaarissa kerrotaan myös Nauvon edustalla sijaitsevan Vrouw Maria -kauppa-aluksen hylyn viimeisimmistä tutkimustuloksista.

- Vrouw Maria -kauppa-aluksesta on löytynyt esimerkiksi väriaineita ja sokeria, kertoo meriarkeologi Riikka Alvik.

Alvikin mukaan Suomen rannikolla voi olla vielä satoja tai jopa tuhansia löytämättömiä hylkyjä. Resurssit hylkyjen tutkimiseen ovat kuitenkin huonot verrattuna naapurimaihin.

Yhteistyön lisääminen esimerkiksi Venäjän suuntaan olisi tärkeää.

Riikka Alvik

- Yhteistyön tiivistäminen esimerkiksi Venäjän suuntaan olisi siksi tärkeää. Suomalaisilla resursseilla ei oikein tällä hetkellä päästä eteenpäin, Alvik sanoo.

Tiiviimmälle yhteistyölle tuskin on esteitä. Alvik on käynyt paljon esittelemässä Vrouw Mariaa ja sen tutkimuksia kansainvälisissä konferenseissa ja vastaanotto on ollut hyvin myönteinen.

- Itämeri on niin erityinen, että se kiinnostaa.

Alvik toivoo myös, että Vrouw Maria -hylky voitaisiin nostaa pois vedestä.

- Olisi hienoa jos edes yksi merenkulun muistomerkki saataisiin nostettua. Mutta siihen vaadittavat rahalliset kustannukset ovat erittäin suuret.