1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Helsingin yliopisto pyytää Bäckmanilta selvityksiä väitöskirjasta

Bäckmania pyydetään vastaamaan keskiviikkona esitettyihin väitteisiin tämän väitöskirjan aineistosta. Helsingin yliopisto päättää Bäckmanin lausuman perusteella, ryhdytäänkö tapausta tutkimaan tarkemmin.

Ilkka Niiniluoto Kuva: Yle

Helsingin yliopisto pyytää Johan Bäckmanilta lausuntoa tämän väitöskirjatyöstä. MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma kertoi eilen keskiviikkona Bäckmanin väitöskirjaan liittyvistä kysymyksistä.

Lausuntopyyntö koskee väitöskirjassa käytettyä aineistoa. Bäckman on haastatellut väitöskirjaansa varten useita turvallisuusviranomaisia, mutta vain Bäckman tietää, keitä nämä turvallisuusviranomaiset ovat. Hän ei halua puhua aineistostaan tutkimuseettisiin syihin vedoten.

Johan Bäckman on kiistänyt MTV3:n 45 minuuttia -ohjelman väitteet.

Helsingin yliopiston kansleri Ilkka Niiniluoto sanoo yllättyneensä väitöskirjaan kytkeytyvistä epäilyistä. Bäckmanin väitöskirjaItämafia: Uhkakuvapolitiikka, rikosilmiöt ja kulttuurisetmerkityksetjulkaisiin vuonna 2006.

En menisi syyttämään ketään virheestä. Tässä väitöstyössä on hyvin laaja lähdeaineisto. Ihan kaikkea ei ole voitu olettaakaan, että vastaväittäjä kävisi läpi.

Ilkka Niiniluoto, Helsingin yliopiston kansleri

Väitöskirjan ohjauksessa ja tarkastuksessa ei Niiniluodon mukaan herännyt mitään epäilyjä. Niiniluoto sanoo, että sekä ohjaajalla että vastaväittäjällä olisi ollut mahdollisuus vaatia lähteitä tarkastettavakseen.

- En menisi jälkikäteen syyttämään ketään virheestä. Tässä työssä on hyvin laaja lähdeaineisto. Ihan kaikkea ei ole voitu olettaakaan, että vastaväittäjä kävisi läpi.

Yliopisto voi pyytää väitöskirjan aineistoa nähtäväksi

Ilkka Niiniluoto sanoo, että nimettömien lähteiden käyttö on voinut olla Bäckmanin tapauksessa perusteltua.

- Se on perusteltua, jos henkilöllisyyden paljastaminen voisi johtaa ikäviin seurauksiin, kuten tämän kaltaisessa järjestäytyneen rikollisuuden tutkimuksessa voisi hyvinkin käydä.

Aineisto voidaan kuitenkin Niiniluodon mukaan pyytää nähtäväksi, jos tapauksesta päätetään käynnistää varsinainen esiselvitys.

Esiselvityksestä päätetään myöhemmin; toistaiseksi Helsingin yliopisto on vaatinut Bäckmanilta vain lausunnon 45 minuuttia -ohjelman väitteisiin.

Jos Bäckmanin todetaan rikkoneen hyvää tieteellistä tapaa, yliopisto voi vakavimmillaan jopa mitätöidä Bäckmanin väitöskirjan. Tällaisesta ei ole ennakotapausta Suomessa.

Tutkimusetiikkaan liittyvät esiselvitykset sen sijaan ovat väitöskirjojen kohdalla tavallisia.

- Yleensä ne liittyvät siihen, ketkä ovat jonkin julkaisun kirjoittajia tai tekijöitä. Toinen tyypillinen tapaus on, että onko lainattu luvatta. Mutta tällaisia vilppitapauksia, joissa olisi sepitetty tutkimusaineistoa, on hyvin vähän, Niiniluoto sanoo.

Yliopisto odottaa Bäckmanin vastausta parin viikon kuluessa.

Jo aikaisemmin yliopisto joutunut pohtimaan, miten toimia Bäckmanin dosentti-arvonimen kanssa.