Parituksen uhrilta seksiä ostavia on vaikea saada tuomiolle

Seksin oston täyskielto toimisi paremmin ihmiskaupan uhrin auttamiseksi, uskovat oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) ja vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet.

Kotimaa
Öinen katu
Yle

Kyllähän se seksiä ostava, useimmiten mies, on se, jonka valinnan myötä meillä joko on tai ei ole ihmisiä usein karmeissakin oloissa seksikaupan uhreina.

Eva Biaudet

Seksin oston täyskiellosta on Ruotsissa saatu runsaan kolmentoista vuoden aikana hyviä kokemuksia. Prostituutio on vähentynyt ja prostituoituja on voitu auttaa, osoittaa Helsingissä järjestetyssä seminaarissa esitelty ruotsalaisselvitys.

Suomessa rikollista on seksin osto alaikäisiltä ja parituksen tai ihmiskaupan uhreilta. Poliisin on kuitenkin vaikea saada kiinni niitä seksuaalirikollisia, jotka käyttävät hyväksi parituksen tai ihmiskaupan uhreja eli ostavat seksiä heiltä. Syyttäjien puolestaan on vaikea todistaa asiakkaan tietoisuus seksiä myyvän uhriasemasta.

Viime kesänä korkein oikeus esimerkiksi hylkäsi syytteen tapauksessa, jossa käräjä- ja hovioikeus oli tuominnut seksin ostajan sakkoihin sillä perusteella, että tämän oli täytynyt käsittää, ettei seksin myyjä kyennyt toimimaan itsenäisesti.

Seksiä oli myynyt nuori, ulkomaalainen, kielitaidoton ja psyykkisesti vajaatoimintoinen nainen. Korkeimman oikeuden mielestä ostaja ei siltikään voinut pitää varsin todennäköisenä, että nainen oli parituksen kohteena. Siksi syyte hylättiin.

Rikosoikeuden professori Johanna Niemi totesi seminaarissa, että syytteen hylkäämisestä ei kuitenkaan pidä lannistua.

- Oikeuskäytäntö vaatii aikaa kehittyäkseen, Niemi sanoi.

Täyskielto muuttanut asenteita Ruotsissa

Suomessa seksin oston täyskieltoa vastustavat tahot kuten Pro-tukipiste ry viittaavat usein siihen, että oston kielto vie prostituution maan alle ja asettaa seksityöntekijät entistä huonompaan asemaan. Ruotsista tällaista ei ole raportoitu.

Ruotsin oikeuskansleri Anna Skarhed totesi oikeusministeriön järjestämässä seminaarissa, ettei myöskään väite, jonka mukaan täyskielto leimaisi prostituoidut ikävällä tavalla, pidä paikkaansa.

Ruotsin hyvien kokemusten perusteella oikeusministeri Anna-Maja Henriksson ja vähemmistövaltuutettu Eva Biaudet kannattavat täyskieltoa myös Suomeen.

- Ilman muuta ostokieltoon liittyy iso työ prostituoitujen auttamiseksi ihmisarvoiseen elämään, sanoo Henriksson.

Biaudet puolestaan huomauttaa, että ostokiellon myötä kysymys vastuusta tulee osoitettua oikealle taholle.

- Kyllähän se seksiä ostava, useimmiten mies, on se, jonka valinnan myötä meillä joko on tai ei ole ihmisiä usein karmeissakin oloissa seksikaupan uhreina.