Väärien henkkarien esittäminen tahdotaan rangaistavaksi

Järjestyksenvalvojat toivovat kovempia keinoja puuttua ala-ikäisten esiintymiseen väärillä henkilöllisyyspapereilla.

Kotimaa
Mustavalkoinen grafiikka järjestyksenvalvojasta.
YLE Uutisgrafiikka

Väärillä henkilöllisyyspapereilla ravintolaan pyrkivät ala-ikäiset vaikeuttavat järjestyksenvalvojien työtä. Vuosia alalla toiminut turvallisuuspäällikkö Ismo Korhonen Etelä-Savon turvallisuuspalveluista uskoo, että väärien paperien esittämisen kriminalisointi nostaisi kynnystä näyttää portsarille jonkun toisen omistamaa henkilöllisyystodistusta.

- Ongelma on se, että väärän henkilöllisyystodistuksen esittäminen ei ole rikos. Meillä on siinä kohtaa vähäiset keinot puuttua asiaan, ja se kynnys käyttää toisen henkilön henkilöllisyystodistusta on hyvin vähäinen. Me emme saa ottaa myöskään haltuun toisen henkilön hallussa olevia henkilötodistuksia. Siitä pitäisi voida kirjoittaa sakko, Korhonen ehdottaa.

Kokonaan väärennetyillä henkkareilla sen sijaan yritetään ravintolaan melko harvoin.

- Ne väärennykset, joihin olen törmännyt, ovat melko huonoja. Niistä kirjoitetaan sitten väärennössakko, Korhonen kertoo.

Vanha kuva ei kelpaa ovella

Ovimiesten ja ravintola-alan ongelmana ovat olleet myös niin sanotut "lapsipassit" eli voimassa olevat kymmenen vuoden passit, joissa kuvan esittäjä on paljon nykyistä ikäänsä nuorempi. Useissa ravintoloissa on tiukennettu suhtautumista "lapsipasseihin", mutta toistaiseksi käytännöt saattavat vaihdella kaupunki- ja ravintolakohtaisesti.

- On vedetty se linja, että niitä ei enää hyväksytä. Eli henkilöllisyystodistuksen esittäjän pitää olla selkeästi samannäköinen kuin siinä kuvassa.

Korhonen toivoo anniskeluviranomaisilta ja ravintola-alalta selkeämpää linjaa siitä, milloin henkilöllisyystodistuksen kuva on riittävän tunnistettava.

- Käytäntö pitäisi saada valtakunnassa joka paikassa samanlaiseksi, ja myös kaupan alalla. Tämä aiheuttaa myös ristiriitoja siinä ravintolan ovella ja baaritiskillä, koska henkilöllisyystodistus on voimassa oleva, mutta sitä ei voida hyväksyä, Korhonen toteaa.

Lakiin toivotaan muutosta

Korhonen toivoo, että väärien henkilöllisyyspapereiden käytön kriminalisointi nousisi keskusteluun myös lainsäätäjien tasolla.

- Kyllä se on ravintola-, turvallisuus ja kaupan alan yhteinen toivo, että väärillä papereilla esiintymiseen voisi puuttua tiukemmin. Meillä on keinot itsellä aika vähissä, että siinä pitäisi olla isommat tahot, jotka vievät asiaa eteenpäin.

Sisäasianministeriön poliisiosaston ylitarkastaja Timo Kerttula ei kuitenkaan osannut vielä ottaa kantaa, olisiko lain muuttaminen tiukemmaksi mahdollista.

- Meidän korviimme ei ole kantautunut tietoa tällaisista ongelmista järjestyksen valvonnassa. En näe väärien paperien esittämisen kriminalisoinnissa mitään erityisiä muttia, mutta en nyt pysty ottamaan kantaa asiaan, Kerttula kommentoi.

Ravintola-, kaupan- ja turva-alan asiantuntijat pohtivat aihetta tänään järjestetyssä keskustelutilaisuudessa Mikkelissä.