Pässin teurastaminen testaa miehekkyyden rajat

Taiteilija Marko Suomi haluaa ihmisten ajattelevan lihan alkuperää. Syyslahti-näyttelyn kuvissa teurastetaan eläimiä ruuaksi ja samalla tarkastellaan millaista on miehekkyys.

kulttuuri
Taiteilija Marko Suomi teurastaa videolla pässin
Tanja Perkkiö / Yle

Orimattilalainen taiteilija Marko Suomi haluaa ravistella taiteellaan lihansyöjiä. Suomen omien eläinten teurastusta esittelevässä näyttelyssä ei kaunistella, kuvissa veri lentää ja suolet vedetään vatsasta.

Marko Suomi haluaa, että ihmiset pohtisivat lihan alkuperää. Suomen oman eläimet ovat maatiaisrotuja ja ne olisi teurastettu jokatapauksessa, ne eivät kuole taiteen vuoksi.

- Ihmiset kauhistelevat tappamista, mutta eivät sitä millaisen elämän tuotantoeläin on elänyt. Tehotuotanto, varsinkin sikojen ja broilerien, on laillista eläinrääkkäystä, sanoo Suomi.

Vihreiden orimattilalaisena kaupunginvaltuutettunakin toimiva Marko Suomi on sitä mieltä, että taiteen tehtävä ei ole olla tylsää.

- Taide on myös politiiikkaa ja sillä on aina voinut vaikuttaa.

Toinen puoli miehekkyyttä

Syyslahti -näyttely lahtelaisessa galleria Uudessa Kipinässä asettaa pohdittavaksi myös miehekkyyden rajat. Toisella videolla Suomi teurastaa kukon kirveellä naiseksi pukeutuneena ja toisella hän teurastaa pässin alastomana.

Pitsin nyplääminen oli miehille kauhistus ja teurastus on miehille kauhistus.

- Ihminen on kaikkein paljaimmillaan ollessaan alasti. Olen myös ajanut kaikki karvat sekä ylä- että alapäästä. Minulla ei ole pässiä tappaessani teurastajan suoja-asua tai metsästäjän asua, vaan veriroiskeet saavat osua ihoon. Metsästäjä ampuu kaukaa, mutta kun tappaa eläimen, jonka tuntee, katsellen sitä silmästä silmään, on se paljon rajumpaa.

Muutama vuosi sitten Suomen pitsistä nypläämät peniksenkuvat kohauttivat yleisöä. Syyslahti on jatkoa pohdiskelulle miehekkyyden rajoista.

- Pitsin nyplääminen oli miehille kauhistus ja teurastus on miehille kauhistus.

Lihansyöjän tietoisuus

Marko Suomen mielestä osa lihaa syövistä ihmisistä ei tiedä, tajua tai halua tajuta, että lihansyöntiä edeltää eläimen elämä ja kuolema. Osa katsojista on kääntynyt näyttelyn ovelta järkyttyneinä nähdessään teurastuksen, osa taas on muistanut, että ennen lihankin alkuperä tiedettiin, nähtiin ja koettiin.

- Mummun mykysoppaa on muisteltu. Itse teen yleensä lampaanverestä verilettuja ja ne ovat ihan mielettömän hyviä. Kielet keitetään suolavedessä ja ovat herkkua leivän päällä.

Lapissa kasvaneelle Suomelle teurastus on tuttua jo lapsuudesta ja saman luonnollisuuden hän on välittänyt omalle tyttärelleen. Ellei lampaita teurastettaisi ruuaksi syksyllä, ei seuraavana keväänä olisi tilaa uusille karitsoille.

Metsästäjä ampuu kaukaa. Kun tappaa eläimen, jonka tuntee, katsellen sitä silmästä silmään, on se paljon rajumpaa.

Näyttelyn voi nähdä myös kasvissyöntiin kannustavana. Se ei ole tarkoitus.

- Ihailen kyllä kasvissyöjiä, heidän ekologinen jalanjälkensä on paljon pienempi kuin lihansyöjien. Kannustan lihansyöjiä satsaamaan mieluummin laatuun kuin määrään, että he välittäisivät millaisista oloista eläimet tulevat. En nauti eläinten tappamisesta, mutta nautin siitä, että kun syön niitä, niin tiedän niiden eläneen hyvän elämän.