Oma apu on paras maaseudun verkkoratkaisuissa

Kun isoja operaattoreita ei yhteyksien rakentaminen haja-asutusalueille kiinnosta, asukkaita innostetaan perustamaan osuuskuntia nopeiden verkkoyhteyksien turvaamiseksi.

optiset kuidut
Valokuitukaapeli
Yle

Sinne missä langaton nettiyhteys pätkii, eikä mokkulasta ole mihinkään, tarvitaan toimivampia ratkaisuja.

Sellaiseksi on osoittautunut valokuitu.

- Valokuitu on tulevaisuuden ratkaisu ja se tukee myös langattomia yhteyksiä. Eli kun rakennetaan tiheämpää mastoverkkoa, sinnekin pitää viedä valokuitua, toteaa projektipäällikkö Erkki Rope Päijät-Hämeen liitosta.

ELY-keskukset lupaavat tukea nopeat verkkoyhteydet mahdollistavia investointeja 50 - 70 prosentilla.

Asukkaiden oma verkko

Sadan Megan Maakuntahanke pyrkii edistämään nopeiden valokuituyhteyksien rakentamista haja-asutusalueilla. Etelä-Suomen alueella potentiaalisia hankkeita on Ropen mukaan vireillä viitisentoista, joista Päijät-Hämeessä muutama.

- Pisimmällä täällä on Padasjoen PadNet ja Nastolan Pölpänet, kertoo Rope.

Suunnitelmia on saatettu tehdä vaikkapa rinnan vesihuoltosuunnitelman kanssa.

Valokuitu on tulevaisuuden ratkaisu

Projektipäällikkö Erkki Rope

- Aluksi meillä oli vesiosuuskunta. Sen rinnalle on nyt tehty valokuitu- ja verkkosuunnitelma. Kunnan ratkaisuja odotamme lähiaikoina. Mitä laajempi hankkeesta saadaan, sitä edullisemmaksi se jäsenille tulee, sanoo Kumiantien kyläyhdistyksen puheenjohtaja ja Pölpänetin vetäjä Reijo Salminen Nastolasta.

Erkki Ropen mielestä osuuskunnan perustajien kannattaa määrittää kiinteä liittymismaksu, jolloin markkinointi asukkaille on helpompaa.

- Kun verkko on asukkaiden ja osuuskunnan omistuksessa, ei olla yhden palveluiden tarjoajan varassa vaan pystytään kilpailuttamaan, Rope kannustaa.