Helsinki kieltää päiväkotilapsilta ksylitolipastillit

Helsinki sallii päiväkodeissa ksylitolin jatkossa vain esikouluikäisille. Uuden linjauksen mukaan pienemmille lapsille ei enää anneta ksylitolivalmisteita edes vanhempien pyynnöstä. Taustalla ovat käytännön syyt.

Kotimaa
Naurava suu.
Mika Kanerva / Yle

Tähän asti vanhemmat ovat voineet itse ostaa ksylitolipastilleja päiväkotiin vietäväksi, ja henkilökunta on jakanut ne lapsille. Varsinaista ohjetta pastillien jakamiseen kaupungilla ei ole ollut.

Helsingin päivähoitoalueen päällikön Raila Tiainen-Ala-Maunuksen mukaan käytäntö ei ole toiminut varsinkaan pienimpien lasten ryhmissä. Ksylitolitabletit edellyttävät tehotakseen imeskelyä ja lapsia on mahdotonta vaatia pysymään paikallaan tarpeeksi kauan.

- Niitä tabletteja sitten löytyy milloin mistäkin, lattioilta ja sängyistä.

Ongelmaksi muodostui myös se, että joissakin päiväkodeissa vanhemmilta kerättiin rahaa pastillien ostamiseen, sillä rahankeruu vanhemmilta on kielletty.

Hammaspeikko pelottaa vanhempia

Tiainen-Ala-Maunus myöntää, että muutos ei varmasti ole kaikkien vanhempien mieleen.

Meillä päivähoidossahan on terveellinen ja säännöllinen ruokavalio eli ksylitol ei ole ruoan jälkeen välttämätön.

Raila Tiainen-Ala-Maunus

- Tämä tietysti herättää vanhemmissa kovasti tunteita, sillä neuvoloissa ja muualla osa lääkäreistä neuvoo näitä tabletteja antamaan.

Ksylitolin merkitystä hampaiden terveydelle on selvitetty päivähoidossa aiemmin, jolloin todettiin, että hampaiden hoitoon riittää harjaaminen aamuin illoin fluorihammastahnalla kotona niin, että vanhemmat valvovat tapahtumaa.

- Meillä päivähoidossahan on terveellinen ja säännöllinen ruokavalio eli ksylitoli ei ole ruoan jälkeen välttämätön, Tiainen-Ala-Maunus toteaa.

Eskarilaisille ilmaiset ksylitolit lounaan jälkeen

Esiopetusikäisille kaupunki puolestaan tarjoaa kokeiluluonteisesti ksylitolipastillit lounaan jälkeen. Tiainen-Ala-Maunuksen mukaan esikoululaiset ymmärtävät jo, että tabletteja ei saa nielaista kerralla.

- Esiopetusikäisten kanssa ksylitolin tarjoaminen on käytännössä mahdollista ja se on tärkeä vaihe hampaiden kehityksessä, kun maitohampaat alkavat vaihtua rautahampaiksi. Silloin siitä on enemmän hyötyä.

Päätös pastillien jakamisesta vain esikoululaisille tehtiin yhdessä Helsingin terveyskeskuksen johtavan hammaslääkärin Seija Hiekkasen kanssa.

- Toivoisin tietysti, että varhaiskasvatusvirastolla olisi mahdollisuudet kustantaa ksylitoli kaikille lapsille tasapuolisesti ja vielä valvoa oikea käyttö. Nyt tätä kokeillaan pilotin omaisesti esikoululaisilla ja sitten katsotaan jakoa, Hiekkanen toteaa.

Uuteen käytäntöön siirrytään viimeistään ensi vuoden alussa.