1. yle.fi
  2. Uutiset

Ulkomaiset työntekijät jäävät talousrikosten näkymättömiksi uhreiksi

Tutkijan mielestä harmaan talouden torjunnassa suurimmaksi kärsijäksi on nostettu valtio, joka menettää verotuloja. Rikoksen tehneissä yrityksissä työskennelleet työntekijät jäävät torjuntaohjelmissa katveeseen.

Kotimaan uutiset
Rakennusmies levittää laastia työmaalla.
Toni Pitkänen / Yle

Turun yliopiston oikeussosiologian ja kriminologian professori Anne Alvesalo-Kuusi arvostelee valtion virallisia rikoksentorjuntaohjelmia huomion keskittämisestä verorikoksiin.

- Pääpaino on ollut verorikoksissa ja ylipäätään rahatalousrikoksissa, joissa uhrina on joko valtio tai muut yritykset. Vähemmälle huomiolle ovat jääneet esimerkiksi talousrikollisuuteen liittyvät työturvallisuusrikokset tai ulkomaisen työvoiman hyväksikäyttö.

Alvesalo-Kuusi on käynyt yhdessä tutkija Natalia Olluksen kanssa läpi hallituksen virallisia asiakirjoja, joissa käsitellään ulkomaisen työvoiman asemaa.

- Virallisissa ohjelmissa ulkomaisten työntekijöiden väärinkäyttö nähdään ongelmana, joka aiheuttaa valtiolle verotulojen menetyksiä ja vääristää yritysten välistä kilpailua. Ulkomainen työvoima on "hyödyke", jota tarvitaan, mutta jota tulee käyttää niin, ettei se vahingoita markkinoita, sanoo Alvesalo-Kuusi.

- Tällöin unohtuu, että uhreja ovat myös talousrikoksiin syyllistyneiden yritysten ulkomaiset työntekijät.

Ihmiskaupasta langettu vain muutama tuomio

Käräjasaleihin saakka on toistaiseksi päätynyt vain muutama tapaus, joissa on luettu syytteet kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä tai ihmiskaupasta.

Näissä talousrikoksissa syytettynä on useimmiten ollut ulkomaalaisten omistama yritys, jossa uhrit ovat kotoisin samasta maasta kuin omistajat. Professori Anne Alvesalo-Kuusi ei usko, että kaikki tällaiset rikokset olisivat ulkomaalaisten tekemiä.

- Aivan varmasti tällaista kiskonnantapaista työsyrjintää tapahtuu myös suomalaisissa yrityksissä, hän sanoo.

- Poliisillekin näiden rikosten tutkinta on vaikeaa. Uhrit eivät aina itsekään näe itseään uhreina, he saattavat pelätä viranomaisia ja olla täysin riippuvaisia työnantajastaan.

Lue seuraavaksi