Oppositio hiillosti hallitusta Talvivaarasta

Ville Niinistö vakuutti eduskunnassa, että yritys joutuu oikeudelliseen vastuuseen ja ihmiset voivat hakea yhtiöltä vahingonkorvauksia.

Kotimaa
Ympäristöministeri Ville Niinistö pyytää puheenvuoroa eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä.
Ympäristöministeri Ville Niinistö pyysi puheenvuoroa eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä torstaina.Mikko Stig / Lehtikuva

Talvivaaran kaivoksen jätepäästöt ovat puhuttaneet myös eduskuntaa. Kyselytunnilla oppositio vaati koko hallitukselta vastausta siihen, miksi ympäristökatastrofiin ei ole puututtu järeämmillä toimilla.

Kyselytunnilla Talvivaaran tilanteen nosti esille perussuomalaisten kajaanilainen kansanedustaja Pentti Kettunen. Hän haastoi koko hallitusta puuttumaan asiaan.

- Näyttää siltä, että Talvivaaran kaivoksen vaarallisista jätevesipäästöistä voi muodostua Suomen suurin ympäristökatastrofi kautta aikojen.

- Mielestäni hallitus vastuuministereineen on ollut vaitonainen ja vastuuta on vieritetty paikalliselle ELY-keskukselle. Tämän mittaluokan asiassa hallitus ja ministerit eivät voi vetäytyä paikallisviranomaisen selän taakse, Kettunen painotti.

Kettunen osoitti kysymyksensä pääministeri Jyrki Kataiselle (kok.), ympäristöministeri Ville Niinistölle (vihr.) ja koko hallitukselle.

Kansanedustaja Pentti Kettunen eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä.
Kansanedustaja Pentti Kettunen eduskunnan suullisella kyselytunnilla Helsingissä torstaina. Yle

- Aikooko hallitus todella puuttua asiaan ja antaa eduskunnalle pikaisesti tarvittavat lakiesitykset, jotta tällaisiin katastrofeihin voitaisiin puuttua välittömästi ja tehokkaasti. Aikooko valtioneuvosto asettaa pikaisesti suuronnettomuuksien tutkintalautakunnan asiaa selvittämään, koska suuronnettomuuksien vaara on ollut mitä ilmeisin ja on edelleenkin, hiillosti Kettunen.

Viranomaispäätöksistä vastuu ELY-keskuksilla

Pääministeri Katainen painotti, että lain mukaan mennään.

- Itse asiassa nyt ei ole kysymys siitä, että hallitus vyöryttäisi ELY-keskukselle jotakin itselle kuuluvaa valtaa, vaan me joudumme noudattamaan ja saamme noudattaa Suomen lakeja.

- Hallinnolliset pakkotoimet ja viranomaispäätökset tämän kaltaisissa asioissa tekee ELY-keskus Suomen lain mukaan. Jos hallitus toimisi jotenkin muuten, silloin hallitus rikkoisi lakia.

Sotkamosta kaivoskäynniltä eduskuntaan iltapäivällä palannut Ville Niinistö lupasi viranomaisten otteiden kiristyvän.

- Voin jo nyt todeta, että nykykäytännöillä eivät enää menisi läpi ne tekniset ratkaisut, mitä valitettavasti on aikanaan Talvivaaran kohdalla toteutettu.

- Iso osa vastuuta kuuluu myös yrityksille, tässä tapauksessa täytyy sanoa, että yritys on itse rikkonut niitä velvoitteita ja ilmoituksia, mitkä se on ympäristöluvassaan antanut, toiminut luvanvastaisesti ja siitä se joutuu oikeudelliseen vastuuseen. Siitä on omat prosessinsa ja kansalaiset voivat tehdä valituksia ja vahingonkorvaushakemuksia, Niinistö sanoi.