Kirjojen kustantaminen kannattaa

Kustantamoilla menee hyvin. Otava on tätä nykyä ylivoimaisesti suurin kustantamo. Myös viime vuonna huonon tuloksen tehneet kustantamot kulkevat kohti parempaa. Kirja-alaa ja mediaa tunteva talousasiantuntija arvelee, että tulossa on iso fuusio.

kulttuuri
Nainen selaa kirjoja Helsingin kirjamessuilla.
Kirjatarjontaa Helsingin kirjamessuilla.Jussi Nukari / Lehtikuva

Suomalaisten kustantamojen viime vuoden tilinpäätökset kertovat kirja-alan olevan voimissaan. Yle Radio 1:n Kirjakerho-ohjelma selvitti kymmenen kustantamon taloustietoja viime vuodelta.

Suurin kustantamo on yhä Kustannusosakeyhtiö Otava, jonka liikevoitto oli viime vuonna 9,2 miljoonaa euroa. Seuraavana tulee Tammi 2,6 miljoonan euron liikevoitolla.

Entinen ykköskustantamo WSOY jäi tulokseltaan pahasti pakkasen puolelle. Sen liikevoitto oli viime vuonna -2,8 miljoonaa euroa.

Pakkasen puolellakin menee hyvin

Viime vuonna ruotsalaiselle Bonnierille myyty WSOY on tuloksestaan huolimatta kulkemassa jo kohti parempia aikoja, uskoo talousasiantuntija Arto Suninen.

- WSOY on myös nousussa. Se saattaa lähivuosina selvästi kasvaa, kunhan Bonnier saa haltuunoton kunnolla hoidettua.

Pienistä kustantamoista parhaiten menestyi Siltala, jonka liikevoitto oli noin 300 000 euroa.

- Teos teki tappiota, mikä johtuu kuitenkin kustantamon kasvusta. Sinne on laitettu lisää pääomaa ja Teos suuntautuu pitkälle tulevaisuuteen. Likellä ei mennyt vielä ihan loistavasti, mutta se sopii hyvin Otava-konserniin, Suninen analysoi.

Like Kustannus voi hyvinkin tehdä tänä vuonna kaikkien aikojen tuloksen, sillä se on julkaissut vuoden aikana kaksi suurmenestystä, Riikka Ala-Harjan Maihinnousun ja Sofi Oksasen Kun kyyhkyset katosivat.

Tulossa jättifuusio?

Otava voi saada lähitulevaisuudessa jättikilpailijan. Ainakin median ja kustantamojen taloutta 20 vuotta seurannut Suninen uumoilee, että Bonnier ja Sanoma-konserni saattavat yhdistyä lähitulevaisuudessa.

- Molemmilla yrityksillä on maksuvalmius tiukoilla, mutta kumpikin hakee kasvua. Median maailmassa tulee paljon ostettavaa. Yhdessä heillä olisi paremmat valmiudet.

Maailmantalouden tilanteen parantuessa, myös yritysfuusiot tulevat Sunisen mukaan vain lisääntymään.

- Digitalisoituminen johtaa siihen, että pitää tehdä isoja liikkeitä. Vaihtoehtona on sitten jäädä kotimaahan, pysyä erikoistuneena pienenä kustantamona ja olla silti varsin kannattava.