Maan kaltainen planeetta löytyi läheisestä aurinkokunnasta

Amerikkalais-eurooppalainen tähtitieteilijäryhmä on löytänyt uuden planeetan, joka kiertää yhtä läheisistä auringoista vastaavalla etäisyydellä, jolla oma maapallomme kiertää aurinkoa ja mahdollistaa elämänedellytykset. Astronomiryhmässä on mukana suomalaistutkija Mikko Tuomi.

tiede

Tutkijaryhmä löysi peräti kolme uutta planeettaa, jotka kiertävät emätähteä 44 valovuoden päässä maasta. Vain yksi planeetoista on elinkelpoisella vyöhykkeellä, jolla lämpötila ei ole liian korkea tai liian matala nestemäisen veden olemassaololle.

Tulokset julkaistiin Astronomy & Astrophyscis -tiedelehdessä. Tutkijaryhmä analysoi HARPS-spketrografin tietoja. Spektrografi on kiinnitetty Chilen Atacaman aavikolla sijaitsevaan Euroopan eteläisen observatorion kaukoputkeen.

Tutkijat hyödynsivät uutta menetelmää ja suodattivat emätähden aiheuttamaa säteilyä. He havaitsivat planeetat värähtelystä, jota niiden painovoima aiheuttaa emätähdelle.

Erilaisten värähtelyjen erottaminen oli haastavaa, mutta Hertfordshiren yliopiston suomalainen tutkija Mikko Tuomi ja hänen tutkimusryhmänsä onnistuivat pyyhkimään itse tähden aiheuttaman värähtelyn aiemmin havaittujen planeettojen värähtelystä. Eurooppalaiset tähtitieteilijät olivat jo aiemmin löytäneet kolme planeetta: HD 40307 b:n, c:n ja d:n.

Muun muassa auringonpilkut ja aurinkotuulet aiheuttavat tähden värähtelyä.

Tämän jälkeen tutkijat pystyivät havaitsemaan kolmen muun planeetan heikommat signaalit, planeettojen HD 40307 e:n, f:n ja g:n. Kolmesta havaitusta planeetasta g on kauimpana ja ainut, jolla on sijaintinsa vuoksi elämänedellytyksiä.

Uusi planeetta on seitsenkertainen maapalloon verrattuna

Uusi Maan kaltainen planeetta HD 40307g on ainakin seitsemän kertaa maapallon kokoinen supermaa. Planeetta kiertää aurinkoaan lähes samalla etäisyydellä kuin oma maapallomme aurinkoa ja saa saman verran auringon säteilyä kuin maapallo.

Ensimmäinen aurinkokuntamme ulkopuolinen planeetta havaittiin 1990-luvun alussa. Sen jälkeen on löydetty yli 800 aurinkokuntamme ulkopuolista planeettaa, joista vain kourallinen on elinkelpoisella vyöhykkeellä.

Vielä harvinaisempia ovat planeetat, jotka pyörivät akselinsa ympäri mahdollistaen päivän ja yön vaihtelun. Pyöriminen lisää Maan kaltaisen elämän mahdollisuutta.

Supermaa sijaitsee 44 valovuoden päässä maapallon kaukoputkista. Verrattuna neljän valovuoden päässä sijaitsevaan Alfa Centauri -tähtijärjestelmään uusi supermaa on kaukana, mutta lähellä verrattuna Kepler-avaruusluotaimen havaitsemiin supermaa-planeettoihin.

Astronomy & Astrophysics -lehden sivuille (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Reuters, Yle Uutiset