Talvivaaran vuotava sakka tukittu

Tukkimisoperaatioita on jatkettu koko yön. Alustavien tietojen mukaan vuoto on viimein loppunut. Toimitusjohtajan mukaan kipsisakka-altaaseen varastoitiin jätevettä, sillä sallittu lupa laskea vettä luontoon täyttyi jo marraskuussa.

Kotimaa
Ilmakuva kipsisakka-altaasta.
Talvivaara

Talvivaaran kaivosyhtiön toimitusjohtaja Harri Natunen kertoo saaneensa tiedon siitä, että vuotava sakka on tukittu.

- Nyt pidämme huolta, että varoaltaista vuotaa mahdollisimman vähän. Lisäksi vuodot neutraloidaan kontrolloidusti, jotta metallia ei pääsisi luontoon.

Natunen myöntää, että varoaltaat ovat melko täynnä, mutta hänen mukaansa ne pitävät aika hyvin.

- Olemme tekemässä pikaisesti vankkaa turvapatoa, joka pitää kirkkaasti kaikki kurissa. Nyt tapellaan ajan kanssa. Olemme joutuneet tekemään pientä juoksutusta parhaanlaatuisen veden puolelta.

Yhtiön tiedottaja Olli-Pekka Nissinen kertoo, että varoaltaista ei jouduta enää juoksuttamaan vettä.

Laskulupa täyttyi marraskuussa

Ely-keskus ilmoitti torstai-iltana, että kipsisakka-altaaseen ei olisi saanut varastoida jätevettä. Natunen ei ota kantaa siihen, miksi Talvivaarassa on tehty niin, vaikka poikkeuslupaa ei ole ollut.

- Takanammehan on todella sateinen kesä. Pidämme huolta tiukasta laskuluvasta, joka antaa meidän laskea vuodessa vain 1,3 miljoonaa kuutiota vettä luontoon, ja raja täyttyi jo marraskuussa. Siten olemme joutuneet pitämään kaikki liuokset meidän altaissa, ja se on taustalla näihin järjestelyihin.

Torstaina ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) kehotti lähialueen ihmisiä hakemaan vahingonkorvauksia tapahtuneen johdosta. Natusen mukaan kaikilla on siihen oikeus.

- Ilman muuta kaikki, jotka kokevat kärsineensä tästä, tekevät valituksen. Luonnollisesti me suoritamme ne korvaukset, jotka meille kuuluu.

Natunen ei osaa kommentoida sitä, kuinka iso summa korvauksista syntyy.