Niinistö sälyttää vastuuta Talvivaaran ongelmista edellisille ministereille

Ympäristöministeri Ville Niinistön mukaan Talvivaaran kaivoksen toimintaa olisi pitänyt valvoa paremmin jo edellisellä hallituskaudella. Niinistö harmittelee, että ympäristöministerillä on rajalliset oikeudet puuttuayksittäisten ympäristöviranomaisen päätöksiin.

Aamu-tv
Talvivaaran jätealtaan vuoto on saatu yön aikana tukittua. Kaivosalueella on yhä runsaasti nikkelipitoista vettä. Ympäristöministeri Ville Niinistö kertoi arvionsa tilanteen vakavuudesta.
Talvivaaran jätealtaan vuoto on saatu yön aikana tukittua. Kaivosalueella on yhä runsaasti nikkelipitoista vettä. Ympäristöministeri Ville Niinistö kertoi arvionsa tilanteen vakavuudesta.

Edellisten kauden hallitukset ja ministeri saavat moitteet nykyiseltä ympäristöministeri Ville Niinistöltä (vihr.) Talvivaaran kaivoksen ongelmista.

Erityisesti entinen elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) ja ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) ovat Niinistön mukaan tehneet huonoja ratkaisuja.

- Oma vastuunsa on Pekkarisella ja Lehtomäellä kaivoslainsäädöksen, Ely-keskusuudistuksen ja ympäristölainsäädöksen osalta, jotka olivat voimassa silloin, kun Talvivaaran päätökset tehtiin, Niinistö totesi Ylen aamu-tv:ssä.

Talvivaaran kaivosongelmien ympärillä on ihmetelty sitä, että viranomaiset ovat siirtyneet tehtävästä toiseen. Kainuun Ely-keskuksen ylijohtaja Kari Pääkkönen on ollut aikanaan tekemässä malmikokeita Geologian tutkimuskeskuksen piikkiin. Kainuun ELY:n patoylitarkastaja Timo Regina on puolestaan ollut vastaamassa Talvivaaran vuotoaltaan rakentamisesta Destia-yhtiössä.

Niinistö kunnioittaa Pääkkösen ja Reginan asiantuntemusta, mutta kritisoi järjestelmää.

- Kummatkin ovat muodollisesti hyvin päteviä, mutta minun ministerikaudellani olemme todenneet, että tällaista nopeaa siirtymää edunsaajan palveluksesta lupaviranomaisen palvelukseen ei pitäisi tapahtua.

Kyseiset nimitykset on tehty edellisellä hallituskaudella, ja Niinistön mukaan asiasta pitäisi siten kysyä edellisiltä minisereiltä.

Myös entisen pääministerin Mari Kiviniemen (kesk.) ajama aluehallintolakiuudistus on Niinistön mukaan osittain sen takana, miten Ely-keskukset on organisoitu.

- Tämä on raskas paikka asettua toisten asettamaan pöytään, jossa pohjatyö on selkeästi tehty huonosti.

Niinistö harmittelee sitä, että lain mukaan ympäristöministerillä ei ole oikeuksia puuttua yksittäisten ympäristöviranomaisen yksittäisiin päätöksiin.

- Mutta on selvää, että pitkittyvää vuosien ympäristöongelmien ketjua ei pitäisi sopia. Olemme tekemässä muutoksia lainsäädöksiin ja valvontaohjeisiin.