Pekkarinen: Niinistön pitäisi keskittyä ongelmien seurauksiin eikä syihin

Keskustan entiset ministerit Paula Lehtomäki ja Mauri Pekkarinen sanovat Niinistön poukkoilevan kuin jänis valokeilassa. Pekkarinen sanoo kantavansa vastuun Talvivaaraa koskevista päätöksistä, jotka tehtiin hänen ollessa elinkeinoministeri.

Kotimaa

Kansanedustaja Mauri Pekkarisen (kesk.) mielestä ympäristöministeri Ville Niinistön (vihr.) kannattaisi edeltäjiensä syyttelyn sijaan keskittyä käsillä olevien ongelmien ratkomiseen.

Ylen aamu-tv:ssä vieraillut Niinistö kritisoi edellisten hallitusten keskustalaisia ministereitä nykyisestä Ely-keskusuudistuksesta ja ympäristölainsäädännöstä.

Pekkarinen kertoi kantavansa oman vastuunsa Talvivaaraan liittyvistä luvista Yle Radio 1:n Ykkösaamun haastattelussa.

- Ainakin työ- ja elinkeinoministeriön osalta kannan täysin sen vastuun, mikä niistä luvista aiheutuu. En huomannut Niinistön tai yhdenkään vihreän epäilleen tai vastustaneen silloin, kun näitä lupia myönnettiin.

Ympäristöluvat puolestaan olivat ympäristöministeriön ja sen alaisen hallinnon päättämiä lupia. Pekkarinen uskoo, että nekin on päätetty parhaan osaamisen mukaan ja lakia noudattaen.

- Samalla tavalla pitää nyt tutkia poliitikkojen toimet. Mitä Ville Niinistö on tehnyt näiden puolentoista vuoden aikana, kun ongelmat ovat tulleet esille? Kun ongelmat on havaittu hänen toimikautensa aikana, kyllä hänen pitää ryhtyä toimenpiteisiin.

Pekkarisen mukaan päätökset tehtiin koetehtaan päästöjen ja silloin voimassa olevan lainsäädännön perusteella.

- Kyllä minunkin mielestäni on aiheellista kysyä, oliko silloinen ympäristölaki tarpeeksi tiukka. Mutta on se kohtalokasta, että kun ongelmat havaitaan, niin hallinto ja ministerit nostavat kädet ylös.

Myös entinen ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) yhtyy Pekkarisen esittämään kritiikkiin Niinistöä kohtaan.

- Ympäristöministeri Ville Niinistö on Talvivaaran kaivoksen ympäristöongelmien aiheuttamista paineissa alkanut poukkoilla kuin jänis valokeilassa. Hänen linjansa näyttää olevan, että hän itse ei ministerinä pysty toimimaan, mutta edellisen hallituksen ministerien olisi pitänyt. Se on puolitoista vuotta ministerinä toimineelta poliitikolta erikoista logiikkaa, sanovat Lehtomäki ja Pekkarinen yhteisessä tiedotteessaan.