1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Palme on katsaus Ruotsin lähihistoriaan

28. helmikuuta vuonna 1986 Ruotsi pysähtyi. Tuolloin sai surmansa maan, kautta aikain, kansainvälisesti tunnetuin poliitikko ja pitkäaikainen pääministeri Olof Palme.

Ylistetty ja menestyksekäs dokumenttielokuva Palme kertoo pelottoman poliitikon tarinan aina hänen lapsuusvuosistaan yhä selvittämättömään tragediaan asti. Kuva: Scanbox Entertainment

Palme ammuttiin hänen ollessaan tulossa elokuvista yhdessä vaimonsa kanssa. Palmen murhaajaa, tai murhan motiiveja ei ole tähän päivään mennessä kyetty selvittämään. Kuka Olof Palme oikein oli, ja minkälainen oli aika jolloin hän eli ja hallitsi, sitä selvittää tämä ruotsalainen dokumentti. Elokuva on kotimaassaan kerännyt teattereihin ennätyksellisesti yli 160 000 katsojaa, enemmän kuin yksikään Ruotsissa aiemmin teattereissa nähty dokumenttielokuva.

On hyvin ymmärrettävää, että Palme on kerännyt Ruotsissa nuo käsittämättömän suuret katsojaluvut. Onhan Palmen murha ja se, ettei sitä ole koskaan kyetty selvittämään, varmasti yksi 1900-luvun suuria ruotsalaisia traumoja.

_Palme _ei ole dokumentti, joka silittää ikonista kuvattavaansa vain myötäkarvaan. Kuvauksen kohteesta jää pikemminkin hyvin ristiriitainen kuva. Olof Palme oli rikkaan perheen poika, jota jotkut elokuvassa haastatelluista kuvaavat jopa luokkapetturiksi. Sosiaalisen omantuntonsa Palme löysi opiskellessaan Yhdysvalloissa, jossa suoritti tuon traditionaalisen maan läpi ajon. Matkan aikana hän näki myös Yhdysvaltain vaurauden kääntöpuolen ja se teki hänestä vankkumattoman pienten ihmisten puolustajan.

Rakettimaisesti nousseen poliittisen uransa aikana Olof Palme päätyi otsikoihin poliitikkona, joka omasta mielestään aina tarpeen niin vaatiessa, läksytti tasapuolisesti molempia silloisia suurvaltoja Neuvostoliitoa ja Yhdysvaltoja.

Palmesta on edelleen kuva pienten ihmisen ja demokratian järkkymättömänä puolustajana. Tämän dokumentin esittelemä Olof Palme oli kaikkea tuota, mutta myös kunnianhimoinen mies, älykkö, joka halusi aina olla oikeassa.  Olof Palmen ilmiömäinen poliittinen ura kesti liki kolmekymmentä vuotta. Mikäli tähän dokumenttiin on luottaminen, niin Palme ainakin jossain määrin jäi myös vallan vangiksi ja ehkä jopa osittain unohti sen pienen ihmisen, jota puheissaan niin voimakkaasti puolusti.

Mielenkiintoisen ja valaisevan henkilökuvan ohella _Palme-_dokumentti onnistuu olemaan myös erinomainen katsaus ruotsalaiseen lähihistoriaan, tarjoten täten mainion perustan ymmärtää, mistä tämän päivän ruotsalaisuus ponnistaa.