Australiassa tutkitaan kirkkoa pedofilian salailusta

Pedofiliatapauksia vuosikymmeniä tutkinut poliisi turhautui ja kirjoitti avoimen kirjeen osavaltionsa pääministerille. Tämä lupasi epäilyksistä erikoistutkimuksen.

Ulkomaat

Australiassa New Walesin osavaltiossa on aloitettu tutkimukset katolisen kirkon pedofiliaepäilyksistä ja niiden peittelystä, vaientamisesta ja todisteiden hävittämisestä Hunter Valleyn alueella. Tutkimuksiin ryhdyttiin, kun kokenut poliisiviranomainen oli arvostellut lehtikirjoituksessa osavaltion hallitusta haluttomuudesta selvittää tapaukset.

Olen nähnyt epätoivon kyyneleet. Olen kuullut pettymyksen, kun heidät on sysätty syrjään. Olen tuntenut, miten eristyneitä he ovat, kun heitä ei ole uskottu.

Rikoskomisario Peter Fox

Seksuaalirikoksia 35 vuotta tutkinut rikoskomisario Peter Fox sanoi osavaltiopääministeri Barry O'Farrellille osoittamassaan avoimessa kirjeessä, että kirkko on usein hyvin tietoinen pedofiilien toimista mutta vain suojelee heitä ja kirkon mainetta.

Fox kirjoitti Newcastle Herald -lehdelle lähettämässään kirjeessä, että hän voi todistaa omasta kokemuksesta, että kirkko peittelee tosiasioita, vaientaa uhreja, estää poliisitutkimuksia, varoittaa syyllisiä, tuhoaa todisteita ja siirtää pappeja toisaalla kirkon hyvän nimen varjelemiseksi.

– Olen tavannut uhreja mielisairaaloissa ja kuunnellut heidän perheidensä kertovan itsemurhista. Olen nähnyt tuskan ja epätoivon kyyneleet. Olen kuullut pettymyksen, kun heidät on sysätty syrjään. Olen tuntenut, miten eristyneitä he ovat, kun heitä ei ole uskottu, Fox kirjoittaa.

Pääministeri taipui tutkittamaan syytteet

Foxin mukaan hänellä on kiistattomia todisteita myös Hunter Valleyn tapauksista, mutta esimiehet ovat sivuuttaneet hänet tutkinnasta ja vieneet häneltä kaiken tutkimusmateriaalin. Peittelijöiden joukossa on hänen mukaansa ollut jopa arkkipiispa.

O'Farrell sanoo luottavansa täysin poliisivoimiin. Koska syytökset ovat hyvin vakavia, asiasta on kuitenkin syytä järjestää riippumaton erikoistutkimus, hän sanoo.

Victorian osavaltiossa on jo meneillään vastaava tutkimus. Siellä katolinen kirkko on kiistänyt taivutelleensa pedofilian uhreja vaikenemaan ja hävittäneensä todisteita. Sen Victorian katolinen kirkko kuitenkin on myöntänyt, että osavaltiossa ainakin 620 lasta on joutunut pappien hyväksikäyttämiksi sitten 1930-luvun.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset