Ismo Alanko avaa Musiikkitalon konserttisalin rockille

Pohjois-Karjalan poika Ismo Alanko on ensimmäinen iso, kotimainen rock-nimi Musiikkitalon suuressa konserttisalissa. Alanko esittää salissa lauantaina omaa tuotantoaan yhdessä Radion sinfoniaorkesterin kanssa.

kulttuuri
Ismo Alanko harjoittelee Radion sinfoniaorkesterin kanssa Musiikkitalossa
Ismo Alanko.Yle

Ismo Alangon ja RSO:n yhteiskonsertti Musiikkitalossa ei ole mikään pikku juttu. Konsertti on Suomen ja Musiikkitalon lyhyessä historiassa ainutlaatuinen klassisen musiikin ja rockin kädenpuristus. Alanko valitsi konsertin kappaleet itse.

- Sellaiset popeimmat kappaleet jäi aika lailla pois, koska ne tuntui jotenkin teennäisiltä ja ehkä kaikkein ankarimmat rokkibiisitkin jäi pois. Konsertissa käytetään näitä minun laulumelodioita ja tekstejä sellaisina ikään kuin kansanmusiikkiaihiona sinfonisiin sävellyksiin, Alanko selventää.

Yli kolmikymmenvuotisen, monipuolisen muusikonuran tehnyt Alanko on ensimmäinen suuri kotimainen rock-nimi Musiikkitalon konserttisalissa. Aiemmin salia on ehtinyt testaamaan vain Musiikkitalon avajaisissa esiintynyt sello-metallibändi Apocalyptica.

Alangon ja RSO:n yhteisponnistus on kunnianhimoinen

Alangon ja Musiikkitalon pääkäyttäjän, Radion sinfoniaorkesterin yhteiskonsertin eteen on tehty paljon työtä. Konsertin ohjelmisto on tasaisesti Alangon koko uralta. Kokemus on muusikolle uusi.

- Ehdottomasti olen epämukavuusalueella. Siis kyllä tämä on minulle tosi haasteellinen, että pääsee tuonne hyvän, 70-henkisen bändin keskelle vetämään. Se on sellainen once in a lifetime -kokemus, Alanko huokaisee.

Susanna Mälkki
Susanna MälkkiYle

Lähes kaikki konsertin laulut on vuoden sisällä sovitettu uudelleen sinfoniaorkesteria varten. Prosessi on ollut haastava. Sovituksista vastaavat maan kärkipään nykysäveltäjät. RSO:n kapellimestari Susanna Mälkki on tyytyväinen materiaaliin.

- Minun mielestäni nämä sovitukset ovat todella kiinnostavia ja tosi hyviä. Musiikki on musiikkia ja yhteistyö aina rikastuttaa kaikkia. Jos tämä nyt on tällainen kunniakas hetki, niin Alanko sen nyt vähintäänkin ansaitsee, Ismo Alanko -faniksi tunnustautuva Mälkki toteaa.

Konserttisali on tehty sinfoniaorkesterille

Alangon esiintyminen Musiikkitalon konserttisalissa on erityinen, koska sali on vaativa esiintymispaikka kenelle tahansa. Sali on suunniteltu varta vasten klassisen musiikin orkestereille. Salissa resonoi sen "viinitarha"-muodon ja käytetyn puumateriaalin vuoksi parhaiten juuri akustinen musiikki.

Musiikkitalon tapahtumakoordinaattori Juha Ahonen myöntää, että vahvistetun musiikin konserttien rakentaminen saliin on haastavaa ja oikeaa tapaa tehdä se etsitään edelleen.

Alangon jälkeen konserttisaliin uskaltautuu viihdemaailman Iso nimi Danny. Marraskuun lopussa salin suomirock-historia saa jatkoa, kun Eppu Normaali astuu "ympyrään", sekin akustisesti.

Ismo Alangon ja Radion sinfoniaorkesterin konsertti Musiikkitalossa alkaa kello 19.00 ja se lähetetään suorana Yle Areenassa.

Yle lähettää konserttitaltion televisiosta loppiaisena.