Hyppää sisältöön

Malariarokotteesta odotettua heikompia tuloksia

Tutkijat ovat pettyneet uusimpiin malariarokotteesta saatuihin tutkimustuloksiin. Rokotteesta on odotettu pitkään ratkaisua vuosittain satojatuhansia ihmisiä tappavaan tautiin.

Malariarokotteen tehosta on saatu odotettua heikompia tuloksia. Kokeiden perusteella rokote tarjosi vain 30 prosentin suojan pienille lapsille malariaa vastaan.

Malariarokotteelta on odotettu paljon taistelussa tappavaa tautia vastaan, mutta nyt saadut tulokset ovat pettymys. Lääkärit ilman rajoja -järjestön koordinaattorin Jennifer Cohnin mukaan testitulokset ovat luvattoman huonoja.

Britannialaisen lääkevalmistajan GlaxoSmithKlinen rokotetta testattiin 6 - 12 -viikkoisille sylivauvoille afrikkalaisilla klinikoilla. Aikaisemmissa vanhemmille lapsille tehdyissä kokeissa rokotteesta on saatu parempia tuloksia kuin nyt.

Tutkijat ovat yrittäneet kehittää tehokasta malariarokotetta vuosikymmenten ajan. Tällä hetkellä maailmanlaajuisesti kehitetään useita eri rokotteita. Maailman terveysjärjestön WHO:n asiantuntijaryhmä linjasi kuusi vuotta sitten, että malariarokotteen tulisi tarjota vähintään 50 prosentin suojan vuoden ajan rokotteen antamisesta.

Moskiittojen välityksellä leviävään malariaan kuolee vuosittain yli 650 000 ihmistä. Suurin osa malariaan kuolleista on lapsia tai raskaana olevia naisia.