1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Naiset hylkäsivät permanentin

Kestokiharat ovat väistyneet värikäsittelyjen ja luonnollisen hiustyylin tieltä. Hiusalan asiantuntijoiden mukaan kiharapilvi saattaa kuitenkin tehdä paluun.

ilmiöt
Naiselle tehdään permanenttia.
Juha-Pekka Huotari / Yle

Jokainen 80- ja 90-luvulla elänyt muistaa permanentillä loihditun kiharapilven. Tuolloin säkkäräpermis oli melkein jokaisella, mutta nykyään harva haluaa kestokiharat.

Muutoksen on pannut merkille myös yrittäjä Elisa Halonen lahtelaisesta Hairbox-kampaamosta.

- Ennen tein kaksi kolme permistä päivittäin, mutta nyt teen saman määrän kuukaudessa. Värit ovat syrjäyttäneet kiharat. Nykyään pitää olla hyväkuntoiset ja kiiltävät hiukset.

Yksi syy permanentin suosion hiipumiseen voi olla myös muistoissa ja kiharakokeiluissa, hiusalan opiskelija Janika Kiesilä arvelee.

- Muistan, kun olin 13-vuotias. Luokkakuvassa hiukseni olivat kasvaneet korviin asti aivan tikkusuorana ja siitä alaspäin oli huonokuntoinen kiharapehko. Mulla on siis kivat luppakorvat, hän naureskelee.

Permis on muutakin kuin kiharaa

Vielä nykyäänkin kestokiharruksen taitojen opettelu kuuluu hiusalan opiskelijoiden koulutukseen. Opettaja huomauttaa, että vanhanaikaiset mielikuvat permanentista on jo aika kumota.

Jo sana permanentti voi nostaa tukan pystyyn. Mielikuva tulee 70–80-luvulta, jolloin mummoilla ja äideillä oli tiukat permanenttikiharat.

- Asiakkaan mielessä jo sana permanentti voi nostaa tukan pystyyn, mutta ei permanentti enää ole sellainen. Mielikuva tulee 70–80-luvulta, jolloin mummoilla ja äideillä oli tiukat permanenttikiharat, hiusalan lehtori Karita Wallivaara sanoo.

Permanentti on vuosien varrella uudistunut. Nykyään puhutaan kohotus- ja tukikäsittelyistä, jotka tekevät tukasta kuohkeamman ja kammattavamman.

Myös vanhan kunnon kiharapilven paluuta on povattu jo vuosia. Kampaamoyrittäjä Elisa Halonen suhtautuu asiaan epäillen.

- Se on tullut muotiin kampauksissa, mutta permanentti on sen verran totaalinen, että monikaan ei halua sellaista jatkuvasti pitää. Toisaalta innostus voi tulla jossain vaiheessa nuorille, jotka eivät ole eläneet sitä aikaa. Heille permanenttikiharat ovat ihan uutta.

Lue seuraavaksi