1. yle.fi
  2. Uutiset

Sähkökatkoksiin ei hoksata varautua

Kun sähkökatkos yllättää, löytyykö kodistasi patterillinen taskulamppu, kynttilöitä, halkoja tai säilykeruokaa?

sähkökatkot
Kynttilöitä sytytetään
YLE

Valtakunnallinen Sähköt poikki- kurssi tarjoaa yksittäisille henkilöille neuvoa, miten varautua sähkökatkokseen ja siitä selviämiseen.

Kurssin kouluttajan Hannu Heikkisen mukaan keinot käyvät monesti ihmisten mielessä, mutta vain hetkellisesti.

- Nämä ovat jokaiselle tuttuja asioita, mutta monesti ei pysähdytä miettimään näitä asioita. Osallistujilla on herännyt uusia ajatuksia paljon, esimerkiksi onko taskulampuissa pattereita tai ylipäätään sellaista. Kurssilla näihin asioihin paneudutaan päivän ajaksi ja se on tervetullutta, Heikkinen toteaa.

Maalla varustaudutaan todennäköisemmin

Kaupungissa eletään tämmöistä kioskikulttuuria. Kioski on aina auki, josta saa ruokaa. Entä jos se kioski menee kiinni katkoksen takia.

Hannu Heikkinen

Heikkisen mukaan katkoksiin osataan varautua paremmin maaseudulla kuin kaupungissa. Maalla katkosten riski on korkeampi ja tilanteen korjaaminen on hankalampaa. Tämä saa maalaiset varautumaan katkoksiin.

Esimerkiksi ruokavaraston kartuttamiseen ei aina hoksata panostaa kaupungissa.

- Kaupungissa eletään tämmöistä kioskikulttuuria. Kioski on aina auki, josta saa ruokaa. Entä jos se kioski menee kiinni katkoksen takia, Heikkinen tuumaa.

Ruokaa ja pattereita

Katkoksiin kannattaa varautua pattereilla toimivalla taskulampulla, radiolla ja ruokavarastolla. Katkoksen sattuessa Heikkinen painottaa rauhallisuutta.

- Pysytään rauhallisina. Soittelua tulee ehdottomasti välttää. Ongelmana on, että kun sähkö katkeaa niin kaikki soittelevat jonnekkin. Silloin mastot tukkeutuvat eikä saa yhteyksiä mihinkään, Heikkinen kertoo.

Lue seuraavaksi