1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Öljy-yhtiön ex-pomo kohosi anglikaanisen kirkon johtoon

Tuleva arkkipiispa nousi nopeasti kirkkonsa korkeimpaan tehtävään toimittuaan aiemmin yritysmaailmassa. Uusi johtaja kannattaa naisten vihkimistä piispoiksi mutta vastustaa homojen avioliittoja.

Durhamin piispa Justin Welby on nimitetty Canterburyn arkkipiispaksi. 56-vuotiaasta Welbystä tulee maaliskuussa Englannin kirkon ja koko anglikaanisen yhteisön johtaja, kun nykyinen arkkipiispa Rowan Williams jää eläkkeelle tammikuussa.

Welby ehti toimia pohjoisenglantilaisen Durhamin kaupungin piispana vain hieman yli vuoden verran. Welby sai pappisvihkimyksensä 1992, jota ennen hän työskenteli ranskalaisessa öljy-yhtiö Elf Aquitanessa ja oli johtotehtävissä brittiläisessä Enterprise Oilissa yhteensä yli vuosikymmenen.

Tulevaa arkkipiispaa pidetään edeltäjäänsä vanhoillisempana. Hänen tiedetään vastustavan homojen avioliittoja mutta toisaalta kannattavan naisten vihkimistä piispoiksi.

- Aion äänestää naisten piispainvihkimysten puolesta ja kehottaa kirkolliskokousta viemään ehdotusta eteenpäin, Welby sanoi lehdistötilaisuudessa.

Anglikaanisen yhteisön korkeinta päätösvaltaa käyttävä kirkolliskokous on koolla myöhemmin marraskuussa.

Anglikaanisella kirkolla on yhteensä 80 miljoonaa jäsentä.