Suomen hyttyset eivät denguekuumetta levitä

Pelättyyn denguekuumeeseen ei ole hoitoa. Toisaalta yli puolella tautiin sairastuneista ei ole oireitakaan. Jos huonosti käy, niin sama henkilö voi sairastua dengueen neljä kertaa eläessään.

Kotimaa
Hyttysten levittämää dengue-kuumetta on havaittu Madeiran saarella. Kuinka suuri vaara tauti on ja miten siltä kannattaa suojautua - näihin kysymyksiin vastasi infektiolääkäri Katariina Kainulainen.
Infektiolääkäri Katariina Kainulaisen kanssa keskusteltiin siitä minkälainen uhka dengue-kuume on matkailijoille.

Tropiikissa matkailleen kannattaa hakeutua lääkärin, jos kuume on kova, päätä, lihaksia sekä niveliä särkee ja vartaloon ilmaantuu punoittavaa ihottumaa.

Ylen aamu-tv:ssä perjantaina vieraillut HUS:n ja THL:n infektiolääkäri Katariina Kainulainen rauhoittelee huolestuneita, sillä hyttysten levittämä dengue on hyvin yleinen.

- Yli puolet dengueen sairastuneista, sairastaa sen oireetta. Hyvin harvoin oikeastaan saamme sitä kiinni täällä, Kainulainen sanoo.

Denguen ilmaantumisesta Madeiralle on viime aikoina puhuttu paljon ja pelonsekaisesti. Huomattavasti yleisempi se on kuitenkin esimerkiksi Thaimaassa, Intiassa, Karibialla tai Etelä-Amerikassa.

Matkailijoista hyvin harva sairastunut tarvitsee sairaalahoitoa. Dengueen ei ole muutenkaan varsinaista hoitoa.

- Denguen hoito on oireen mukainen. Annetaan kuumetta alentavia lääkkeitä ja hyvää nesteytystä. Yleensä se menee ohi ongelmitta. Muutama prosentti joutuu sairaalaan, toteaa Kainulainen.

Suomalaisia Suomessa kiusaava hyttynen ei kelpaa denguen levittäjäksi. Vastaavasti dengueta levittävä laji ei Suomessa pärjää. Denguekuumeita on neljää eri tyyppiä.

- Kun sairastaa yhden niistä, tulee sille immuuniksi. Ihminen voi siis sairastaa denguekuumeen neljä kertaa elämänsä aikana.

Pysyviä vaurioita dengue aiheuttaa äärimmäisen harvoin. Tropiikissa on muitakin vaaroja, joita vastaan suojautua, muistuttaa infektiolääkäri.

- Minun neuvoni on se, että kun ihminen lähtee maailmalle, niin mukaan terve järki, hyttysmyrkky, aurinkovoide ja jos tarpeen, niin kondomipaketti, sanoo Katariina Kainulainen.