Bäckman julkisti lähteitään

Johan Bäckman on julkistanut väitöskirjatutkimukseensa haastattelemiensa suomalaisasiantuntijoiden nimet. Bäckman julkisti alkujaan salaisen listan osoittaakseen, että hänen väitöskirjaansa liittyvät epäilyt ovat perättömiä.

Kotimaa

Johan Bäckman on julkistanut noin neljänkymmenen väitöskirjaansa haastattelemansa henkilön nimet. Bäckmanin listalla on useita henkilöitä, jotka työskentelivät haastatteluiden aikaan keskusrikospoliisin tai suojelupoliisin palveluksessa.

Bäckmanin listalla on myös suojelupoliisin entinen päällikkö ja nykyinen eduskunnan pääsihteeri Seppo Tiitinen. Tiitinen sanoo Yle Uutisille, että ei muista, onko Bäckman haastatellut häntä vai ei. Tehtävissään Tiitinen on tavannut useita tutkijoita.

Bäckman sanoo haastatelleensa väitöskirjaansa myös harmaan talouden asiantuntijaa Markku Hirvosta. Kuten Tiitinen, Hirvonenkaan ei muista, onko Bäckman haastatellut häntä vai ei.

- Jos hän väittää haastatelleensa, niin mieluusti kuulisin ajan ja paikan ja haastattelun sisällön, niin voisi tarkistaa tämän asian, Hirvonen sanoo.

Bäckman sanoo julkistavansa haastateltavansa julkisuudessa esitettyjen perättömien väitteiden takia. Alkujaan haastatteluaineiston piti pysyä salaisena, mutta Bäckman katsoo, että nimet voidaan julkistaa, koska haastatteluista on kulunut pitkä aika. Haastattelut on tehty vuosina 1996-2001.

Kaikkiaan Bäckman sanoo haastatelleensa 113 suomalaista, venäläistä ja virolaista asiantuntijaa. Julkistamallaan listalla Bäckman kertoo vain suomalaishaastateltavien nimet.