Adrenaliini virtaa, kun panssarivaunu murahtaa

Panssarivaunulla ajaminen on parasta, mitä varusmiespalvelus voi tarjota, vakuuttavat Kymen Jääkäripataljoonan upseerikokelas Joel Viitala ja vanhempi jääkäri Aleksi Tikka. Nuoret miehet osallistuivat Panssariprikaatin ja Karjalan Prikaatin taisteluharjoituksiin Hattulassa.

Kotimaa
Rynnäkköpanssarivaunu
Ruotsalaisvalmisteisessa rynnäkköpanssarivaunussa on Scanian moottori ja Boforsin 30-millinen automaattikanuuna.Ville Välimäki / Yle

- Kyllähän siinä adrenaliini virtaa varsinkin isommissa harjoituksissa, kun on vihollisia vastassa. Onhan se jännempää kuin harjoituksissa omalla kasarmilla, myöntää vaunun ajaja, vanhempi jääkäri Aleksi Tikka Kymen Jääkäripataljoonasta.

- Vaunusta näkee aika heikosti näiden prismojen kautta. Eteenpäin pystyy katsomaan jonkun verran, mutta taaksepäin voi peruutella silmät kiinni. Enimmäkseen mennään vaunun johtajan ohjeiden mukaan.

Vaunulinjalle pääsy ei kaduttanut

Tikan ajamaa ruotsalaisvalmisteista rynnäkköpanssarivaunua johtaa upseerikokelas Joel Viitala, Kymen Jääkäripataljoonan 2. Panssarijääkärikomppaniasta. Vaunussa on Scanian moottori ja Boforsin 30-millinen automaattikanuuna.

- Peruskoulutuskaudella tuli hieman yllättäen eteen se, että lähden tällaiselle CV-90-30 rynnäkköpanssarivaunulinjalle. Halusin sitten tietää tällaisesta menopelistä enemmän ja pääsin sen johtajaksi. Yhtään kertaa en ole katunut!

- Pitää olla kokemusta ja tietää vaunun liikkeet. Vaunu painaa melkein 30 tonnia. Soiseen maastoon ei sovi mennä. Lisäksi pitää olla valppaana pyörivän tornin takia, ettei arvokas putki pääse osumaan puihin. Siitä tulisi iso lasku.

Vaunulla painellaan unissakin

- Alussa tuntui, että kaikkien hommien oppiminen on vaikeata, mutta kun ajajan ja ampujan kanssa on pelannut yhteen yli puoli vuotta, toimintaan tulee tietty rutiini.

- Tällaisella isolla vehkeellä kun tuolla metsässä ajelee ja tietää, että se siellä menee ja tuloksia syntyy, niin hienoahan se on täältä tornista on katsella ja ohjata vaunua. Tämä on ainutlaatuinen homma. Äkkiseltään ei tule mieleen mitään, mihin tätä voisi verrata. Tätä en kyllä vaihtaisi mihinkään muuhun.

Joel Viitala myöntää, että välillä panssarivaunulla ajaminen menee uniinkin.

- Kasarmilla olen tupakavereilta kuullut, että yöllä on tullut huudeltua "Vaunu mars" ja "Tulta"

Panssareita tarvitaan jatkossakin

Everstiluutnantti Pasi Vuorela Panssariprikaatista vakuuttaa, että panssarivoimia tarvitaan jatkossakin Suomen puolustamisessa. Vuorela luottaa nuoriin vaunumiehiin ja heidän kykyynsä puolustaa Suomea.

- Luotan heihin sataprosenttisesti. Heidän avulla pystymme ehdottomasti puolustamaan Suomea niin nyt kuin tulevaisuudessakin.

Morsianta kohdellaan hellemmin

Vaunun ajaja Aleksi Tikka myöntää, että rynnäkköpanssarivaunu on selvästi tehokkaampi kuin oma auto.

- Onhan se hieno fiilis, kun tällä pääsee metsässä vähän vaikeammistakin paikoista. 15-senttiset puutkaan eivät menoa haittaa.

Jos vaunulla voidaan ajaa melkein miten vaan, siviilissä otteet ovat hellempiä.