Lastensuojelusta tulossa sijoitusbisnestä

Lastensuojeluilmoituksia tehdään ennätystahtiin. Yritysrekisterissä on jo miltei 500 lastensuojeluyritystä, joiden omistus vähitellen keskittyy.

Lapsia ulkoistetaan kodeistaan aina vain enemmän. Huostaanotettuja ja ennen kaikkea kiireellisesti sijoitettuja lapsia on jo lähes 18 000.

Lastensuojeluilmoituksia tehdään myös ennätystahtiin. Vuodesta 2008 lähtien ilmoituksen on voinut tehdä kuka tahansa ja erityisesti lasten kanssa työskenteleviä on oikein patisteltu ilmoitusten tekoon.

On luotu ajatus, että lastensuojeluilmoituksen tekemisellä asiat korjaantuvat.

Leeni Ikonen

Lapsia ja lasten vanhempia kaksikymmentä vuotta avustanut varatuomari Leeni Ikonen sanoo, että lapsia seulotaan nykyään huolen perusteella.

- Suomessa on luotu kuvitelma siitä, että lastensuojelu pelastaa. On luotu sellainen ajatus, että lastensuojeluilmoituksen tekemisellä lasten asiat korjaantuvat. Se harha-ajatus on johtanut siihen, ettei kunnissa enää panosteta perheitä tukeviin peruspalveluihin.

Kukaan ei tarkalleen tiedä, miksi kaikki huostaanotot on tehty. Huostaanottojen syistä ei ole tilastoja.

- Kuitenkin jatkuvasti kuullaan siitä, että tässä on mielenterveysongelmia, päihteitä ja väkivaltaa. Kaikki avustamani lapset ja vanhemmat ovat olleet aivan tavallisesta perheestä, jotka ovat hakeneet apua tai sitten huoliseula on osunut kohdalle, pohtii Ikonen.

Lasten sijaishuollon kustannukset ovat yli 620 miljoonaa vuodessa. Lapsen vuosi sijaisperheessä maksaa 20 000 euroa, ammatillisessa perhepäiväkodissa 60 000 euroa ja laitoksessa 90 000 euroa.

Varatuomari Ikosen mukaan meillä voidaan jo puhua lapsiteollisuudesta.

Suomessa on yritysrekisterin mukaan jo lähes 500 lastensuojeluyritystä, jotka tarjoavat sijoituspaikkoja lapsille ja nuorille. Niiden omistus on alkanut keskittyä, kun isommat ostavat pienempiä. Muun muassa Mehiläinen -konserni on tehnyt viime aikoina ostoksia. Se on haalinut omistukseensa myös lastenpsykiatrian palveluja.