Ministerit syyttelevät toisiaan Talvivaara-vastuun pakoilusta

Aamulla ympäristöministeri Ville Niinistö (vihr.) arvosteli kovin sanoin aiempia vastuuministereitä huonosta ympäristölainsäädännöstä ja aluehallintouudistuksesta. Keskustaministerit kimpaantuivat syytöksistä.

Kotimaa

Ylen aamu-tv:n sohvalla istui aamulla väsyneen näköinen mies. Ministeri Niinistön suurin huoli oli, ettei ympäristöministerillä ole kylliksi valtuuksia puuttua vellovaan ympäristökriisiin. Syykin oli selvä, edeltäjien virheet.

- Minulle ministerinä on raskas paikka asettua pöytään, jossa pohjatyöt on tehty huonosti, sanoi Niinistö aamu-tv:ssä.

Huonon pohjatyön ovat Niinistön mielestä tehneet entiset keskustaministerit Mauri Pekkarinen ja Paula Lehtomäki. Pekkarinen istui elinkeinoministerinä, kun Talvivaara sai kaivosluvan vuonna 2006.

Pekkarinen ja Lehtomäki palauttavat vastuun Niinistölle

- Otan vastuun kaivosluvasta, mutta siitä en voi ottaa vastuuta, että kaivoksella on ongelmia. Voimassa olleiden ympäristönormien pohjalta tehdyt päätökset ovat muiden hallinnonalojen kuin minun ministeriöni päätöskiä, puolustautui Pekkarinen.

Voimassa olevista ympäristönormeista vastasi istuvan ympäristöministerin edeltäjä, perheensä Talvivaara-omistuksista tunnettu Paula Lehtomäki. Hän ei niele kritiikkiä.

- Ympäristöministeri Niinistö on näiden Talvivaaran ongelmien paineessa alkanut nyt pahasti poukkoilemaan. Aiemmin tällä viikolla Niinistö on syyttänyt kaivosyhtiötä siitä, että lainsäädäntöä ei ole noudatettu, mutta tänä aamuna hän onkin keksinyt, että vika on lainsäädännössä ja sitä myöten edellisessä hallituksessa, sanoo Lehtomäki.

Vihreät puolsivat aluehallintouudistusta 2009

Niinistö arvosteli myös Mari Kivinimeä (kesk.) siitä, että hänen johdollaan hyväksyttiin aluehallintouudistus, jossa ympäristökeskukset sulautettiin osaksi Elinkeino- ympäristö- ja liikennekeskuksia.

Kiviniemi vastaa arvosteluun huomauttamalla, että uudistus ei muuttanut sitä, millaiset oikeudet valtuudet kullakin alueella on.

- Nykyinen ministeri, silloinen kansanedustaja Niinistö ei vastustanut tuota mallia, eikä millään puolueella ollut omaa mallia, miten uudistus pitäisi toteuttaa. Ympäristöministerillä on ollut puolitoista vuotta aikaa laittaa asiat kuntoon, en ymmärrä hänen kritiikkiään, sanoo Kiviniemi.

Ylen tarkistamien tietojen mukaan vihreät puolsivat eduskunnassa aluehallintouudistusta yksimielisesti. Niinistö itse oli äänestyksestä poissa.