1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Vuoksen vesistö levittyy laajalle

Vaikka Vuoksi virtaa Etelä-Karjalassa Imatralla, joen mukaan nimetty vesistöalue ulottuu aina Kainuuseen asti.

Kuva: Yle uutisgrafiikka

Talvivaaran vuodon yhteydessä mainitaan usein Vuoksen vesistö, jonne jäteveden pelätään päätyvän. Moni voi ihmetellä, miksi - virtaahan itse Vuoksijoki Etelä-Karjalassa, satojen kilometrien päässä Talvivaaran kaivoksesta.

Vuoksen vesistöalue on kuitenkin Suomen suurin vesistö: sen valuma-alueen pinta-alaksi lasketaan kaikkiaan 61 560 neliökilometriä, Suomen puolella alueen laajuus on 52 400 neliökilometriä. Alue ulottuukin Etelä-Karjalasta aina Kainuuseen asti. Idässä valuma-alue jatkuu Venäjän Karjalan puolelle.

Talvivaaran surullisen kuuluisa kaivos sijaitsee aivan valuma-alueen pohjoisrajan tuntumassa, ja kaivoksen varoaltaista on jo juoksutettu puhdistettua vettä vesistöalueeseen kuuluvaan Lumijokeen.

Vuoksen vesistöön kuuluu myös Suomen suurin järvi Saimaa uhanalaisine norppineen. Saimaa tuskin kuitenkaan joutuu kärsimään Talvivaaran vuodosta, sillä vaikka jätevettä pääsisikin Vuoksen vesistön suuntaan, se ehtii laimentua ennen Saimaan saavuttamista, Suomen ympäristökeskuksesta vakuutetaan. Sen sijaan Talvivaaraa lähempänä sijaitsevat järvet ja joet voivat kärsiä vuodosta.

Vielä perjantai-iltapäivänä vuoto ei ollut vaikuttanut Vuoksen vesistöihin, Suomen ympäristökeskuksesta tiedotettiin.