Bäckman antoi väitöskirjansa julkisuuteen

Johan Bäckman antoi väitöskirjansa julkisuuteen kumotakseen tohtorinväitökseensä liittyvät epäilykset. Aikaisemmin perjantaina Bäckman julkaisi listan haastattelemistaan suomalaisasiantuntijoista, joiden muistikuvat mahdollisesta haastattelusta ovat vaihtelevia.

Kotimaa
Johan Bäckman
Johan Bäckman.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Dosentti Johan Bäckman julkisti kiistellyn itärikollisuutta käsittelevän, vuonna 2006 valmistuneen tohtorinväitöksensä (siirryt toiseen palveluun) perjantaina. Yle Uutiset julkaisi väitöskirjan verkossa perjantaina Bäckmanin suostumuksella. Aikaisemmin perjantaina Bäckman julkisti blogissaan (siirryt toiseen palveluun) noin neljänkymmenen suomalaisasiantuntijan nimet.

Bäckman sanoi julkistavansa suomalaisasiantuntijoiden nimet tohtoriväitöskirjaansa liittyvien epäilyjen kumoamiseksi, vaikka alkujaan haastateltavien piti pysyä salassa. Bäckman mainitsee blogissaan haastatelleensa muun muassa suojelupoliisin entistä päällikköä Seppo Tiitistä, joka nykyään toimii eduskunnan pääsihteerinä.

Yle Uutisten haastattelema Tiitinen sanoo, ettei hän muista, onko Bäckman haastatellut häntä vuosia sitten vai ei. Harmaan talouden asiantuntija Markku Hirvonenkaan ei voi varmasti sanoa, että Bäckman on tai ei ole haastatellut häntä.

Esimerkiksi Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun) soitti noin kymmenelle listalla olleelle henkilölle. Haastateltavien muistikuvat vaihtelivat. Suurin osa ei muista, onko heitä haastateltu vai ei. Osa sanoi, että heille ei syntynyt käsitystä, että haastattelu liittyi Bäckmanin väitöskirjaan ja eräät epäilivät, että olisivat koskaan edes tavanneet Bäckmania.

Samanlaisia vastauksia sai Nelosen uutiset, joka soitti osalle listan asiantuntijoista.