1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

CIA:n johtaja Petraeus jättää tehtävänsä

Avioliiton ulkopuolinen suhde pysäytti David Petraeuksen uran Yhdysvaltain tiedustelupalvelussa. Hänet nimitettiin tehtävään viime vuoden kesäkuussa.

Ulkomaat
David Petraeus.
David Petraeus.Charlie Archambault / EPA

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtajaksi reilu vuosi sitten valittu kenraali David Petraeus on eronnut tehtävästään. Petraeus kertoo tiedotteessaan, että eron syy on avioliiton ulkopuolinen suhde.

Petraeus valitteli omassa lausunnossaan heikkoa arvostelukykyään, joka oli saanut hänet pettämään sekä pitkäaikaisen vaimonsa että presidentin luottamuksen.

Presidentti Barack Obama on hyväksynyt eroanomuksen. Tiedotteessaan Obama ylisti Petraeuksen tekemää työtä niin CIA:n johdossa kuin myös Yhdysvaltojen joukkojen komentajana Irakissa ja Afganistanissa.

Petraeuksen rakastajatar on ilmeisesti toimittaja ja reservin upseeri Paula Broadwell, joka on kirjoittanut kenraalista elämäkerran. Kirjan kirjoittamisen aikaan Petraeus ja Broadwell veittivät paljon aikaa kahdestaan.

Liittovaltion poliisi FBI alkoi epäillä lainvastaista läheisyyttä kun kävi ilmi, että Broadwellilla oli ilmeisesti pääsy Petraeuksen henkilökohtaisiin sähköposteihin.

Presidentti Obama joutuu nyt uuden kautensa aluksi etsimään uuden tiedustelujohtajan. Tehtävän perii nyt toistaiseksi varajohtaja Michael Morell, mutta häntä pidetään puhtaana hallintomiehenä, jonka kauden eiodoteta muodostuvan pitkäksi.

Lähteet: Reuters, AP

Lue seuraavaksi