Philip Roth sai tarpeekseen kirjoittamisesta

Roth on ainakin toistaiseksi jäänyt ilman Nobel-palkintoa.

kulttuuri
Philip Roth.
Philip Roth.AP Graphics Bank

Arvostettu amerikanjuutalainen kirjailija Philip Roth on ilmoittanut lopettavansa kirjoittamisen. Hän sanoo menettäneensä intohimon työhönsä.

79-vuotias Roth julkaisi ensimmäisen kirjansa Hyvästi, Columbus _yli 50 vuotta sitten. Hänen tunnetuin teoksensa lienee vuonna 1969 ilmestynyt Portnoyn tauti,_ joka nosti hänet maailmanmaineeseen. Suomeksi teoksen käänsi Pentti Saarikoski.

Roth kertoi lopettamispäätöksestään ranskalaiselle Les Inrocks -lehdelle.

Rothin mukaan hän ryhtyi viisi vuotta sitten lukemaan uudelleen suosikkikirjailijoitaan Ernest Hemingwayta, Ivan Turgenevia, Fjodor Dostojevskiä sekä omia romaanejaan.

- Halusin nähdä, olinko tuhlannut aikaani kirjoittamiseen, Rorh sanoi.

Kokemuksen jälkeen Roth päätti, ettei hän enää kirjoita fiktiota.

- En halua enää lukea enkä kirjoittaa. En halua edes puhua siitä enempää, Roth sanoi.

Jo vuonna 2010 Roth ilmoitti, että Nemeses-kvartetin _viimeinen osa _Nemesis jää hänen viimeiseksi teoksekseen. Kvartetin kirjat ovat olleet lyhyitä teoksia, joissa pohditaan usein ikääntymistä, fyysistä rappeutumista, masennusta ja kuolemaa.

Rothia on moneen kertaan ennakoitu kirjallisuuden Nobel-palkinnon saajaksi. Ainakin tähän asti hän on jäänyt ilman palkintoa. Sen sijaan hän on saanut neljästi Booker-plkinnon, kahdesti National Book Awardin ja lukuisia muita huomionosoituksia.

Lähteet: Reuters