Lautapeli pitää pintansa

Suomessa on vietetty lauantaina kansallista pelipäivää. Tietokonepelien yhä näkyvämmästä esiinmarssista huolimatta lautapelien suosio ei näytä horjuvan.

pelit
Kuopiolainen Aarni Järveläinen tuulettaa pelimenestystään.
Kuopiolainen Aarni Järveläinen tuuletti pelimenestystään Kuopion pääkirjastossa Kansallisen pelipäivän tapahtumassa.Yle

Kansallisena pelipäivänä esillä ovat olleet erityisesti lautapelit, joita on pelattu yli 50 tapahtumassa ympäri Suomea. Päivän ideana on muistuttaa, että pelaaminen sopii kaikenikäisille ihmisille.

Esimerkiksi Kuopion pääkirjastosta tuli lauantaina monien muiden paikkojen tavoin varsinainen lautapeliluola. Esillä oli kansallisen pelipäivän kunniaksi mitä erilaisimpia pelejä, joiden äärellä kuka tahansa saattoi testata omia kykyjään. Oppaina toimivat Suomen lautapeliseuran pelimiehet.

Ei pelkkää lasten hupia

Yhä useampi lautapeli on suunnattu aikuisille, kuten esimerkiksi talvisodan Tolvajärven taistelua kuvaava peli. Innoittajana uudelle pelille voi toimia myös kirja tai vaikkapa Yhdysvaltain presidentinvaalit. Pelissä voidaan ottaa asioihin myös kantaa.

- Nyt on tullut tänä vuonna semmoinen hiilidioksidipeli, jossa opetetaan hiilidioksidin vaikutus luontoon. Ja yhdysvaltalaiset eivät tykkää tästä, koska heillä on vähän ristiriitaa asioiden kanssa, Suomen lautapeliseuran jäsenvastaava Kalle Malmioja huomauttaa.

Lautapelien suosiota eivät ole pystyneet horjuttamaan edes tietokonepelit.

- Vuodessa tulee yli tuhat julkaistua peliä, ja niitä tulee koko ajan lisää ja lisää, että me ollaan tällä hetkellä tuotannon huipulla, Malmioja kertoo.

Pelaamalla oppii elämän perustaitoja

Tapahtumapäivän ideana oli saada kaikenikäiset pelaamaan, ja esimerkiksi Kuopion pääkirjaston tapahtumassa mukana olikin kokonaisia perheitä. Tapahtumaan osallistunut Marjo Kemiläinen muistutti, että pelaamalla oppii elämälle hyödyllisiä taitoja.

- Kyllähän se lasten kanssa on varmaan sellaisten sosiaalisten taitojen opettelua, vähän sitä häviämistä ja voittamista, Kemiläinen tiivistää.

Ennen kuin päästään ratkomaan voittajaa, pitää kuitenkin päästä yksimielisyyteen siitä, mitä pelataan.

- Meillä ollaan tosi innokkaita. Tosin se sitten vaihtelee, että kuka suostuu mihinkin peliin. Että minä en rupea pitkiin ja mies ei rupea taas päättelykykyä vaativiin, ja lapsi rupeaa kaikkiin, kuopiolainen Minna Sahlberg kuvailee.