DNA-tutkimus osoittaa: Ötzi-jäämiehellä sukua Suomen myöten

Italian alppijäätiköltä löytynyt kivikautinen Ötzi alkaa olla maailman tutkituin vainaja. Uusimmat geenitutkimukset kertovat hänen kuuluneen väestöön, joka toi maanviljelyksen kaikkialle Eurooppaan.

kulttuuri
Jäämies Ötzin luonnollisesti muumioitunut ruumis Etelä-Tirolin arkeologisen museon kylmähuoneessa.
Jäämies Ötzin luonnollisesti muumioitunut ruumis Etelä-Tirolin arkeologisen museon kylmähuoneessa.Robert Parigger / EPA

Italian Alpeilta vuonna 1991 löytynyt kivikautinen mies oli syntyisin Keski-Euroopasta, ei siirtolainen Sardiniasta, kuten aiemmin tänä vuonna ounasteltiin. Uudet DNA-tulokset osoittavat, että jään säilömällä Ötzillä oli samanlainen perimä kuin kivikauden maanviljelijöille kaikkialla Euroopassa.

Tulokset tukevat sitä käsitystä, että kivikauden väestö oli samaa sukua Lähi-idästä Suomeen saakka. Aiemmin on arveltu, että väestöt olivat eri juurta mutta omaksuivat samanlaisen viljelytaidon toisiltaan.

Lähi-idästä pohjolan perukoille levittäytyneet asukkaat toivat maanviljelyksen mukanaan ja sekoittuivat alueilla jo eläneisiin metsästäjä-keräilijöihin.

Tutkija Martin Sikora

– Nyt meillä on hyvää näyttöä siitä, että myös ihmiset liikkuivat, ei vain teknologia, sanoo yhdysvaltalaisen Stanfordin yliopiston tutkija Martin Sikora.

Ötziä ammuttiin nuolella ja hän kuoli Italian ja Itävallan välisillä Alpeilla 5 300 vuotta sitten. Tänä vuonna valmistunut miltei täydellinen geenikartoitus kertoi yllättäen, että hän oli läheisempää sukua tämän päivän sardinialaisille kuin keskieurooppalaisille.

Oliko Ötzi siis turisti Sardiniasta? Vai olivatko hänen vanhempansa yksittäisiä maahanmuuttajia? Siinä tapauksessa heidän olisi pitänyt taivaltaa satoja kilometrejä Välimereltä Alpeille, eikä se tuntunut tutkijoista todennäköiseltä.

Vastatakseen näihin kysymyksiin Sikoran yhdysvaltalais-italialais-saksalainen tutkijaryhmä purki loputkin Ötzin perintöaineksesta ja vertasi perimää satoihin tämän päivän eurooppalaisiin sekä Ruotsista, Espanjasta ja Bulgariasta löytyneisiin muinaisiin vainajiin.

Geenit kertovat maanvijelijöiden vaelluksesta

Tutkimus varmisti nykypäivän ihmisistä sardinialaiset Ötzin lähimmiksi sukulaisiksi, mutta kivikauden eurooppalaisista lähimpänä olivat ruotsalainen ja bulgarialainen maanviljelijä. Nykyväestöistä sardinialaiset ovat niin ikään lähinnä heitä. Sen sijaan ruotsalainen ja espanjalainen metsästäjä-keräilijä olivat lähempänä tämän päivän pohjoiseurooppalaisia.

Tulokset vahvistavat sitä käsitystä, että Lähi-idästä pohjolan perukoille vähitellen levittäytyneet asukkaat toivat maanviljelyksen mukanaan ja sekoittuivat geneettisesti alueilla jo eläneisiin metsästäjä-keräilijöihin. Siitä oli seurauksena voimakas väestönkasvu, Sikora sanoo.

Varhaisten muuttoliikkeiden jälkiä ei suurimmasta osasta Eurooppaa ole enää löydettävissä, mutta Sardinian saarelaiset elivät eristyksessä ja säilyttivät muita enemmän kivikauden maanviljelijöiden geeniperimästä.

Sikoran ja hänen työtoveriensa tutkimuksista kertovat useat verkkolehdet, muun muassa GenomeWeb (siirryt toiseen palveluun) ja LiveScience (siirryt toiseen palveluun).

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus