1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Valosaaste häiritsee suomalaisia

Vuoden pimeimpänä aikana kaivataan yleensä aurinkoa, mutta uuden kyselyn mukaan monet suomalaiset haluaisivat sen sijaan kunnon pimeyden.

Kotimaan uutiset
Yli 400 erillisestä satelliittikuvasta koostettu kuva yöllisestä maailmasta.
Yli 400 erillisestä satelliittikuvasta koostettu kuva yöllisestä maailmasta.NASA

Suomen ympäristökeskus on selvittänyt ensimmäistä kertaa suomalaisten suhdetta liialliseen keinovaloon eli ns. valosaasteeseen. Nettikyselyyn vastasi 2076 suomalaista ja tulos oli selvä: 83 prosenttia vastaajista oli sitä mieltä, että valosaaste on levinnyt liian laajalle.

Yli puolet vastaajista koki, että oman asuinalueen viihtyvyys kärsii liiallisesta keinovalosta. Erityisesti ärsyttivät mainosvalot, mutta myös pihojen ja parvekkeiden koristevalot saivat huutia. Kaupunkien yllä kajastavaa oranssia valoa vastaajat pitivät yksinkertaisesti rumana.

Teneriffalla Teiden tulivuorella on lailla kielletty valot.

Jorma Koski

- Oli yllättävää, että niin moni pitää valosaastetta niin häiritsevänä, arvioi kyselyn toteuttanut vanhempi tutkija Jari Lyytimäki.

Valojen vastustus selittyy osittain sillä, että SYKE:n kyselyyn vastanneista suhteellisesti iso osa oli luonto- tai tähtiharrastajia. Tähtiharrastajien suosikkiaihe onkin jo pitkään ollut se, miten kaupungeissa ei enää näe tähtiä.

Liiasta valosta haittaa terveydelle

Liiallisesta keinovalosta on myös vakavampaa haittaa. Tutkija Jari Lyytimäen mukaan valot aiheuttavat fysikaalisia muutoksia, jotka liittyvät terveyteen, hormonijärjestelmän toimintaan ja unen saantiin. Jopa rintasyöpäriskin on todettu nousevan. Monissa maissa valaistusta onkin jo rajoitettu lailla.

- Suomessa valosaaste mainitaan ympäristönsuojelulaissa yhtenä ympäristöä kuormittavana tekijänä, mutta ei anneta ohjeita, miten sen suhteen pitäisi toimia. Joku tarve lainsäädännölle voisi olla, pohtii Lyytimäki.

Tähtiharrastaja Jorma Koskella on valoa rajoittavasta lainsäädännöstä hyviä kokemuksia lomamatkalta.

- Teneriffalla Teiden tulivuorella on lailla kielletty valot. Siellä on hotelli, jossa on luukut ikkunoissa, ettei edes sieltä tule valoa. Siellä on tosi pimeä.

Koski ja Lyytimäki eivät silti haikaile paluuta pimeään keskiaikaan. Sen sijaan molemmat penäävät parempaa valosuunnittelua. Nykyään valoja roiskitaan heidän mielestään sinne sun tänne.

- Taivasta ei kannattaisi valaista, se maksaa ja menee hukkaan. Kannattaisi kohdistaa valo alaspäin, sinne missä sitä tarvitaan, huomauttaa Koski.

Lue seuraavaksi