Talvivaaran vuotoa ei ole saatu tyrehdytettyä

Työt jatkuneet ympäri vuorokauden. Mukana on varusmiehiä ja vapaapalokuntalaisia.

Kotimaa
Helikopteri ja pelastushenkilöstöä kipsisakka-altaan vallin päällä.
Puolustusvoimien NH-90-helikopteri kuljetti kipsisakka-altaan vuotokohtaan bentoniittilevyjä Talvivaaran kaivoksella Sotkamossa perjantaina 9. marraskuuta. Pekka Moliis / Lehtikuva

Talvivaaran kaivoksen jätevesipäästöä ei ole saatu vielä tyrehdytettyä. Kipsisakka-allas vuotaa edelleen. Myös jäteveden vuoto kaivoksen ulkopuolelle on jatkunut, koska turva-altaan patoa ei ole saatu valmiiksi. Virtaus on jatkunut samantasoisena kuin eilen lauantaina eli noin 3 000 – 5 000 kuutiota tunnissa.

Talvivaaran viestintäpäällikkö Olli-Pekka Nissinen arvioi, että pato saadaan kuitenkin valmiiksi sunnuntaina, mikä lopettaisi jätevesivuodon kaivosalueen ulkopuolelle.

Vuotavan kipsisakka-altaan tukkiminen jatkuu edelleen, vaikka allas alkaa olla melko tyhjä. Jos allas tyhjenee, sitä päästäneen tutkimaan aiempaa helpommin. Viestintäpäällikkö Nissisen mukaan tilanne paikalla elää kuitenkin jatkuvasti.

Työssä oli yöllä Kainuun prikaatin varusmiehiä ja paikalle on saatu myös vapaapalokuntalaisia. Talvivaara on pyytänyt varusmiehiä töihin myös ensi yöksi.

Vuotojen tukkimiseen ja turvapadon rakentamiseen osallistuu kaikkiaan parisataa ihmistä.

ELY-keskuksen edustajat kiertävät jälleen sunnuntaina kaivosalueella ja tiedottavat iltapäivällä havainnoistaan.