Professori: Talvivaaraa ei saa päästää konkurssiin

Konkurssi johtaisi isoon laskuun veronmaksajille, koska jonkun täytyy joka tapauksessa maksaa raskasmetallien talteenotto vuosikausien ajan.

Kotimaa
Työmiehiä Talvivaaran suojapadon vierellä.
Yle

Kaivostoimintaan perehtynyt prosessitekniikan professori kiirehtii Talvivaaran kaivoksen tuotannon käynnistämistä.

Professori Kari Heiskanen sanoo, että nikkeliä irrotetaan malmista bakteeriliuotusmenetelmällä eikä jo alkanutta kemiallista prosessia voi keskeyttää. Tämän takia metallit pitäisi ottaa talteen, muuten ne päätyvät luontoon.

Professori Heiskanen pelkää, että mikäli tuotantoa ei saada muutamissa viikoissa käyntiin, Talvivaara voi ajautua jopa konkurssiin. Silloin jälkihoito jäisi veronmaksajien kustannettavaksi.

- Jos yhtiön rahat loppuvat, ollemme tilanteessa, jossa kasasta liukenee vuosikausia edelleen raskasmetalleja ja muuta, joita ei oteta talteen. Niille täytyy ympäristömielessä tehdä jotakin. Ne ovat erittäin suuri ympäristöriski, sanoo Heiskanen. Hän on mekaanisen prosessitekniikan ja kierrätyksen professori Aalto-yliopistossa.

- Tässä on jokunen viikko varmaankin aikaa ihmetellä, että tuotanto seisoo, mutta kyllä se tiimalasin aika pian tyhjäksi käy. On pakko alkaa tehdä jotain.