1. yle.fi
  2. Uutiset

Kataisen lähipiiri kutistuu - minne tähyää itse pääministeri?

Pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) lähipiirin kaikkoaminen muihin töihin herättää kysymyksiä Kataisen omista jatkosuunnitelmista. Kataisella tulee puoluejohtajana kymmenen vuotta täyteen kesällä 2014 ja samoihin aikoihin EU:ssa avautuu laaja virkapaketti.

Näkökulmat

Kokoomus on nyt pääministeripuolue ja bonuksena tuli vielä presidentinlinna. Tehtävä suoritettu.

Kahdeksan vuotta koossa pysynyt Jyrki Kataisen ydinryhmä on hajoamassa. Jostain syystä tärkeimmät neuvonantajat ovat jättäneet hallituslaivan jo ennen puolimatkaa.

Onko usko hallituksen työkykyyn kadonnut? Jyri Häkämiehen äkkilähdön jälkeen Katainen mietti ääneen vaihtosyitä.

- Toinen syy, joka jollakin voi hieman vaikuttaa, on se, että kun tekee pitkään jotakin, niin tekee mieli katsoa myös jotakin uusia mahdollisuuksia. Kokoomus on ihan elävä kansanliike, jossa ovet käyvät positiivisessa mielessä molempiin suuntiin, Katainen toteaa.

Kataisen omallakohdalla ovi ei vielä heilu.

- Ei koske minua. Minulla ei ole mitään muita suunnitelmia kuin johtaa Suomea ja johtaa kokoomusta sen ajan kuin minulla mandaattia ja luottamusta riittää.

Kataisella on kaksi vaihtoehtoa; taistella jatkoa pääministerikaudelle tai katsoa jotakin uusia mahdollisuuksia. Pääministerikisassa Katainen joutuisi pitkään ja kuluttavaan nokitteluun ainakin SDP:n Jutta Urpilaista vastaan. Samaan aikaan keskustan Juha Sipilä liikkuu kokoomuksen ääniapajilla, ja perussuomalaiset vierastavat kokoomusyhteistyötä.

Katainen on varonut visusti puhumasta mitään suunnitelmistaan kesän 2014 jälkeen. Silloin hänellä tulee kymmenen vuotta täyteen kokoomuksen johdossa.

Harri Holkeri ja Sauli Niinistö johtivat kokoomusta alle kymmenen ja Ilkka Suominen vähän yli kymmenen vuotta. Holkeri siirtyi Suomen Pankkiin ja Niinistö Euroopan investointipankkiin.

Mihin töihin pääministerinä ja valtiovarainministerinä toiminut Katainen sitten voisi tähdätä?

Kahden vuoden kuluttua EU:ssa on taas pöydällä iso virkapaketti. Pienen, pohjoisen euromaan keskustaoikeistolaiselle pääministerille voi avautua merkittäviä tehtäviä esimerkiksi komission johtopaikoilla, kun isot EU-maat hakevat alueellista ja poliittista tasapainoa.

Suomen pieni änkyröinti ei Kataista kaada. Enemmän on pelissä Saksan ja Euroopan parlamentin tulevissa vaaleissa.

Kotimaan politiikka menisi kerralla uusiksi, jos Katainen lähtisi komissaariksi ja Timo Soini palaisi kesän 2014 vaaleissa Euroopan parlamenttiin.

Lue seuraavaksi